Chceme každý rok přidat deset procent, žádají lékaři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ať každoročně roste cena práce lékařů o deset procent, aby se zastavily jejich odchody do zahraničí. To na svém sjezdu požadovala Česká lékařská komora. „Podfinancované zdravotnictví už nedokáže poskytovat tak kvalitní péči, na kterou jsou občané zvyklí,“ varovala komora. Více by prý měli platit živnostníci i kraje a do zdravotnictví by měly jít i peníze z daní na tabák a alkohol.

A přidat by měl hlavně stát, který do zdravotního pojištění platí za důchodce a jiné státní pojištěnce. Stát v příštím roce zvýší příspěvek do 250miliardového rozpočtu o 1,8 miliardy, loni to bylo o 4,2 miliardy korun. Podle ČLK to nestačí a přidávat by se mělo automaticky. „Letos se po velkém handrkování zvýšila platba o 25 korun na osobu měsíčně. To zdravotnictví nevytrhne,“ prohlásil prezident ČLK Milan Kubek.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček slíbil, že bude výrazné zvýšení státních plateb považovat za klíčový úkol pro příští rok.
Nepůjde to hladce, neboť šéf financí Andrej Babiš před pár dny zopakoval, že vidí rezervy uvnitř zdravotnictví. Komora ho na sjezdu vyzvala, aby už bez předložení důkazů netvrdil, že se ve zdravotnictví krade.

Milan Kubek bude reprezentovat ČLK i v dalších pěti letech. Prezidentem této stavovské organizace s povinným členstvím je od roku 2006. Na víkendovém volebním sjezdu neměl protikandidáta, když získal podporu 265 ze 342 hlasů.