Chcete vidět učňovskou škodovku? Zajděte na Vědecký jarmark

Škoda FUNstar

Škoda FUNstar Zdroj: Autorevue.cz

Technologie používaná piloty Formule 1, učňovský vůz Škoda, mobilní planetárium nebo vzducholoď. To vše bude k vidění na Vědeckém jarmarku v pražských Dejvicích. Třetí ročník akce zaměřené na popularizaci vědy se na Vítězném náměstí uskuteční 9. září.

Vědecký jarmark nabízí dětem a mládeži od šesti do 18 let a jejich rodičům celodenní program zaměřený na povzbuzení zájmu českého dorostu o význam vědy v běžném životě, může je i nasměrovat k možným budoucím kariérám ve vědeckých oborech. Program letošního již 3. ročníku obsahuje ukázky vědeckých a technologických znalostí či dovedností v praxi.

Například automobilka Škoda Auto na svém stánku předvede učňovský vůz Škoda FUNstar, ČD Telematika ukáže funkci optických vláken, Unipetrol předvede fungování technologií používaných piloty Formule 1. Skupina ČEZ zase zajímavou formou předvede nezbytnost elektřiny v dnešním světě a návštěvníci budou moci také zajít do mobilního planetária. Vědu a techniku hravě představí společnost Techmania.

Hoření na raketové základně

Na jarmark zároveň dohlédne funkční vzducholoď z dílny Českého vysokého učení technického v Praze, studenti Vysoké školy chemicko-technické zase ukážou v akci různé formy hoření na raketové základně, Ústav organického chemie a biochemie Akademie věd ČR předvede neviditelné kresby, které se využívají při ochraně bankovek či při špionáži.

Do programu se zapojí s různými prezentacemi i deset fakult Univerzity Karlovy. Součástí akce jsou také odpolední přednášky na poutavá témata v blízké budově VŠCHT. Organizátoři jarmarku z řad technických vysokých škol, neziskové společnosti Věda nás baví a Akademie věd ČR věří, že účast letošního akce překoná předchozí ročníky. Očekávají až 15 tisíc návštěvníků.

Inovace překvapují

„Jsme rádi, že zájem o Vědecký jarmark roste. Inovace od našich partnerů ze soukromé sféry i akademické obce nás stále překvapují a proto věříme, že i letos si žáci, studenti a jejich rodiny najdou spoustu zajímavosti dokazující význam vědy v běžném životě. Od provozu automobilů až po zkoumání pravosti bankovek nebo spuštění raket, máme letos v programu opravdu něco pro každého,“ uvedl Charles Peake, zakladatel organizace Věda nás baví.

Akce začíná ve středu 9. září od půl deváté ráno a pokračuje až do půl šest večer. Slavnostní zahájení proběhne v 9:30 uprostřed areálu akce, kde profesor Václav Pačes spolu s pražskou radní Irenou Ropkovou oficiálně uvítají návštěvníky.