Chovanec: Celníci by neměli vyšetřovat trestné činy, neumí to

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Anna Vackova

Vyšetřování trestných činů musí zůstat u policie, míní ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Záměr ministra financí Andreje Babiše (ANO) na posílení pravomocí celníků považuje za nesystémový a problematický. Celní správa podle něj trestné činy vyšetřovat neumí a není na to připravena personálně ani odborně.

Ministerstvo financí ohlásilo záměr, podle kterého by celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy. Kromě vyšetřování daňových trestných činů by se podle Babišových představ měla rozšířit také pravomoc celní správy na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, nyní je to u DPH a spotřebních daní. Spolu s tím by celníci měli získat kompetence k vyhledávání, zajišťování a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

„Záměr Andreje Babiše je nesystémový a jde proti trendu úspěšné spolupráce Daňové Kobry,“ uvedl Chovanec. Speciální tým Kobra funguje přes dva roky a zachránil státu přes šest miliard korun. Jde o společný tým policistů, celníků a finanční správy, který bojuje proti daňovým únikům.

Celní správa podle Chovance neumí vyšetřovat, a je proto nesmyslné, aby suplovala odbornou práci policie. Navíc se připravuje obnova Finanční policie, která by podle dosavadních plánů mohla začít fungovat od příštího roku. „Vyšetřování trestných činů musí logicky zůstat u policie. Navíc příklady v zahraničí ukazují, že navrhovaný model je problematický, právě kvůli provázanosti daňových trestných činů s další kriminalitou,“ sdělil Chovanec.

Ministerstvo financí naopak argumentovalo tím, že obdobná situace jako v Česku, kdy celníci figurují pouze v přípravném řízení, je v Irsku, Bulharsku, Švédsku nebo Nizozemsku. Babišův úřad tvrdí, že ve všech sousedních zemích, ale například i ve Finsku, Francii, Itálii, Řecku nebo Maďarsku, se celníci účastní celního řízení v dalších fázích vyšetřování.

Chovanec kritizuje také to, že celní správa není schopná po personální a odborné stránce stíhat daňové trestné činy v souběhu s jinými, aby se současně nesnížila kvalita potírání trestné činnosti. „Je také s podivem, že o podrobnostech dosud policisty nikdo oficiálně neinformoval,“ uzavřel Chovanec.