Chovanec chce přidat policistům a hasičům o 10 procent

Zesílené policejní hlídky hlídají vánoční trhy v Praze na Staroměstském náměstí.

Zesílené policejní hlídky hlídají vánoční trhy v Praze na Staroměstském náměstí. Zdroj: ČTK

Policie ČR
Irena Zatloukalová, mluvčí Policie ČR
Policie ČR
Ministr vnitra Milan Chovanec
Milan Chovanec
8
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra chce členům bezpečnostních sborů zvýšit od 1. července platy o deset procent. V připravované novele služebního zákona také plánuje zrušení 150 hodin povinných přesčasů ročně, zavést chce náborový příspěvek pro nové příslušníky sborů.

Plány dnes představil vládě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Platy policistů a hasičů stouply naposledy od loňského listopadu o čtyři procenta.

Ministerstvo si od novinek slibuje stabilizaci personální situace u bezpečnostních sborů. "Chci, aby platy policistů i nadále rostly. Nemůžeme dopustit, aby kvůli nízkým platům odcházeli od policie zkušení lidé," uvedl Chovanec.

O zlepšení podmínek pro práci u bezpečnostních sborů mluví Chovanec delší dobu. Růst platů podporuje také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který loni v prosinci od odborářů obdržel petici s 20 tisíci podpisy. Odbory na prosincovém jednání chtěli s politiky jednat o zvýšení platů na letošní rok o více než navrhovaných pět procent. Požadují také zajištění sociálních potřeb spojených s dojížděním, ubytováním a stravováním nebo lepší podmínky pro přijímání nových příslušníků.

Chovanec v minulosti uvedl, že si problém uvědomuje. V některých krajích podle něj policisté odcházejí za prací do zahraničí po roce či dvou, které stráví ve službě. Uvedl také, že je nepřijatelné, aby byl nástupní plat u bezpečnostních sborů 17 tisíc či 18 tisíc korun, když například na pozici skladníka bývá kolem 25 tisíc korun. Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, hasičů je přes 9700.