Chovanec: Finanční policie začne fungovat od příštího roku

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ctk

Dalším krokem v reorganizaci policejního sboru bude vytvoření finanční policie v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Stane se tak k prvnímu lednu příštího roku. Potvrdil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Centrála podle něj zatím funguje velmi dobře. Po sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru odešlo od policie jen pět policistů a další dva nebo tři odchod oznámili.

Finanční policie se má zaměřit především na daňovou kriminalitu, tedy na trestné činy takzvaných bílých límečků. „Je to kriminalita velmi sofistikovaná, velmi profesionálně dělaná a je proti ní potřeba nasadit veškeré síly a prostředky, které máme,“ konstatoval ministr. O plánu chce diskutovat se státními zástupci, ministerstvem financí, celníky i odbornou veřejností.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že není důvod být proti vzniku finanční policie, pokud zlepší boj s ekonomickou kriminalitou. „Je trochu s podivem, že týden po tak důkladně připravené reorganizaci přichází pan ministr Chovanec s další reorganizační vizí,“ podotkl ale Babiš, který patří ke kritikům reformy policie. Připomněl, že celní správa má nově kompetence na prověřování DPH. Podle něj by tak logicky mohla v budoucnu vyšetřovat i další daňové trestné činy. „To je moje vize, kterou představím v nejbližších týdnech,“ uvedl Babiš.

Nová složka má vzniknout rozdělením současné sekce závažné hospodářské trestné činnosti. Na rozdíl od Daňové Kobry, která se věnuje především zajišťování výnosů z trestné činnosti, se má zabývat „čistě daněmi“. O rozdělení práce se finanční policie bude muset dohodnout i s celníky, kterým se nedávno rozšířily kompetence ohledně trestních oznámení souvisejících s DPH.

Podle ministra se po vzniku centrály 1. srpna nenaplnily prognózy o masivních odchodech policistů. Odmítl, že by policisty v novém útvaru udrželo to, že průměrně dostanou přidáno 5000 korun. Zvýšení platů se prý mají dočkat i další složky, například protidrogová centrála, Útvar zvláštních činností nebo Kriminalistický ústav. Centrále se doposud nepodařilo vybrat šéfa sekce kyberkriminality, kterou proto dočasně povede náměstek NCOZ Milan Komárek.

Preventivní kontroly hranic

Policie dnes zveřejnila i to, že od 1. srpna zahájila preventivní kontroly u hranic s Německem. Na rozdíl od kontrol u rakouských hranic jsou namátkové. Policisté se zaměřují na 15 přechodů, zatím neodhalili nelegální běžence. Cílem opatření je zabránit tomu, aby se neúspěšní žadatelé o azyl případně pokusili přejít do ČR. Více policejních hlídek je také na hranicích se Slovenskem.

Dalším aktuálním tématem policie je vzhledem k množícím se útokům v Evropě ochrana tzv. měkkých cílů, tedy snadno dostupných míst s vysokou koncentrací lidí. Od pátku bude fungovat nepřetržitá telefonická linka 800 255 255, která má sloužit k prevenci bezpečnostních rizik. Operátoři na ní budou radit majitelům a provozovatelům veřejně přístupných objektů a pořadatelům sportovních, kulturních a jiných společenských akcí.