Finanční policie by měla být samostatný útvar, říká Chovanec

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: E15 Anna Vackova

Milan Cícer a Vladimír Zimmel, někdejší ředitelé elitních útvarů pro boj s finanční kriminalitou a zajišťování výnosů z trestné činnosti, dávají dohromady návrh na vznik nové policejní jednotky. Přesněji řečeno staronové, protože finanční policie už jako samostatný útvar existovala, dokud ji v roce 2007 tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS) nezrušil.

Podle současného šéfa rezortu Milana Chovance (ČSSD) bude v první fázi vytvořena součinnost finančně analytického útvaru ministerstva financí, které donedávna vedl právě Cícer, celníků a policejních útvarů pro odhalování korupce a organizovaného zločinu ve formátu podobnému slovenské Kobře.

„Samozřejmě tam také bude policejní prezídium, které má v rámci služby kriminální policie vlastní část pro daňové úniky. A pokud nám to analýzy potvrdí, ve druhé fázi vznikne plnohodnotná finanční policie, která by byla ve struktuře ministerstva vnitra,“ řekl serveru E15.cz Chovanec.

Dodal, že 7. března bude o tématu diskutovat se šéfem státní pokladny Andrejem Babišem (ANO). „Bude to jedno z našich prvních jednání o vzniku finanční policie,“ poznamenal ministr vnitra.

„Předpokládám, že k meziresortní dohodě o součinnosti dojde v polovině roku, takže by velice rychle mohla začít přinášet první výsledky,“ nastínil. Samotný vznik finanční policie si vyžádá delší čas, protože bude třeba změnit některé zákony.

Babiš nedávno řekl, že by specialisté na potírání delikvence bílých límečků mohli být součástí stávajícího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). To částečně vychází ze slovenského modelu, kde Kobra funguje v rámci meziresortní dohody. „Ambicí je posunout dohodu do fáze společného pracoviště, které by stálo mimo ÚOKFK,“ uvedl k tomu Chovanec.