Citibank se odvolala proti reorganizaci OKD, insolvenční správce neuznal pohledávky

OKD

OKD Zdroj: Foto ara

Důl Paskov.
Důl Paskov.
V Dole Paskov se 31. března přestalo dobývat černé uhlí. Ráno vyfárala poslední směna
Citibank
pobočka Citibank v Chicagu
6
Fotogalerie

Proti schválení reorganizačního plánu černouhelné společnosti OKD, která je od loňska v úpadku, se odvolala Citibank, jejíž více než desetimiliardové pohledávky insolvenční správce Lee Louda neuznal. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. O odvolání bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci.

Věřitelé reorganizační plán schválili v srpnu a soud ho schválil tento měsíc. Proti reorganizačnímu plánu hlasovala pouze mateřská firma NWR. Pohledávky vůči OKD přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel. Největším neuznaným věřitelem je právě Citibank, která při rozhodování o reorganizačním plánu neměla právo hlasovat. Odvolala se proto i proti rozhodnutí o nepřiznání hlasovacích práv.

Usnesení soudu o schválení reorganizačního soudu Citibank považuje za nesprávné. V odvolání uvedla, že na základě dostupných informací se lze domnívat, že OKD svým reorganizačním plánem sleduje nepoctivý záměr. To soud ve svém říjnovém usnesení odmítl. Podle reorganizačního plánu budou doly a provozní majetek OKD vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, v níž 100 procent akcií získá za zhruba 80 milionů korun státní podnik Prisko. Citibank uvedla, že také závěr soudu o tom, že v případě Priska nejde o nedovolenou státní odporu, je nesprávný.

Louda řekl ČTK, že se odvolání Citibank či NWR dalo očekávat. "Odvolací soud se s tím bude muset vypořádat. Samozřejmě jsme s tím počítali, dokonce i reorganizační plán toto musí předvídat. Firma funguje dál, jenom se samozřejmě prodlouží nabytí účinnosti reorganizačního plánu, pokud Vrchní soud rozhodne ve prospěch rozhodnutí krajského soudu," řekl Louda.

Dokud plán nenabude účinnosti, nemůže firma začít dělat jednotlivá připravovaná opatření. Jde například o plánované zavírání dalších dolů. Letos OKD ukončilo těžbu v Dole Paskov, v roce 2018 by podle reorganizačního plánu měla těžba skončit v dolech Darkov a Lazy.

V OKD se dál těží uhlí. Nyní tam i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 9500 lidí.