Clanroy: Kočka, mladíčci a pád ostrého hocha

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Mezi dražebníky takovou událost nikdo nepamatuje. Nevyplatit výnos z dražby původnímu majiteli se totiž na trhu rovná ortelu smrti. Firma Clanroy to zkusila. Českým drahám dluží 55 milionů korun a na bankovním účtu má minus miliardu. A na krku trestní oznámení za zpronevěru.

Realitní podnikatel Zdeněk Macháček stojící za Clanroyem má pověst byznysmena s hodně ostrými lokty, o němž ostatní mluví jen pod podmínkou anonymity. Navzdory své pověsti drsňáka ale podle názorů z realitního trhu neustál nástup solidnější konkurence ze zahraničí ani dopady krize.

Ale popořadě. Kolem Macháčkových firem Mexx Reality a později i Clanroy bylo rušno často. Exekuce na obchodní podíly, soudní pře, stížnosti klientů na zadržování peněz.

Pestří byli i Macháčkovi spolupracovníci. Na jedné straně se rekrutovali z proslulé kolotočářské rodiny Kočků, na druhé se ve vedení jeho firem objevovali sotva plnoletí mladíčci.

Firma před dvěma lety dražila mlékárnu zkrachovalého Plastcomu na LibereckuFirma před dvěma lety dražila mlékárnu zkrachovalého Plastcomu na Liberecku | CTKFirma Clanroy v minulosti dražila mlékárnu firmy Plastcom v Příšovicích na Liberecku.

Oficiální vlastník Clanroy má dnes sídlo na Seychelách. Je však pravděpodobné, že Macháček své firmy kontroluje dál. „Macháček by se nikdy nevzdal majetku nebo případného toku peněz, takže pokud bylo z čeho brát, tak to vlastnil, po vytunelování firmy přepisoval na koně,“ řekl deníku E15 zdroj z trhu.

Zlatou žílu objevil Macháček ve státním majetku. V roce 2007 vyhrála Mexx Reality tendr na prodej nemovitostí ministerstva vnitra. Rezort tehdy řídil Ivan Langer (ODS). Když o dva roky do Mexx Reality vstoupil kontroverzní Jan Kočka, Langer to za problém nepovažoval.

Neúspěšní konkurenti tehdy napadli vítězství Mexx Reality u antimonopolního úřadu, ale tehdejší předseda a současný ministr vnitra Martin Pecina námitky neuznal.

Další tučné sousto získal Macháček v roce 2010. Tehdy v únoru Mexx Reality oznámila převzetí Clanroy, firmy, která byla už rok korunním dražebníkem nemovitostí Českých drah. Krátce po převzetí Clanroy Macháčkem firma vyhrála také v tendru na prodej majetku Lesů ČR.

Partie mladého levobočka

Také dražby pro lesáky vzbudily rozruch. Exposlankyně za VV Kateřina Klasnová v roce 2012 podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření, že smlouva Lesů s Clanroyem byla pro stát nevýhodná. Podle Klasnové Clanroy ve stejném roce dlužil státnímu podniku přes padesát milionů korun, přestože v té době už s Lesy ČR rok nespolupracoval. Státní podnik včera na otázku, zda mu Clanroy ještě dluží, neodpověděl.

Stejně pestré jako spolupracovníci a byznys jsou i proměny Macháčkových firem. V posledních pěti letech prodělaly organizační změny, jejichž výsledek je značně nepřehledný. Sám Macháček už podle obchodního rejstříku několik let ve strukturách kolem Mexx Reality a Clanroye nefiguruje. Jeho podíl v roce 2010 převzal tehdy osmnáctiletý Lukáš Wrzecionko, podle nepotvrzených informací Macháčkův nemanželský syn. Jen krátce předtím byl na Wrzecionka převeden i podíl Kočky, takže mladík formálně ovládl celou realitku.

Bílá sova místo koně

Krátce nato ale jakožto majitel mizí i Wrzecionko. V obchodním rejstříku následuje dvouletá tma, z níž se v roce 2012 jako jediný akcionář Mexx Group noří Roman Gregorík z Prievidze. V témž roce měl na krku soud za úvěrový podvod, ale vyvázl díky slovenské amnestii z počátku roku 2013.

Pokud by někdo v Gregoríkovi viděl bílého koně, patrně by se mýlil. Vhodnější je mluvit o bílé sově. Společnost Mexx Group totiž vznikla přejmenováním společnosti Tyto Alba, což je latinské označení bílé sovy pálené.

Deník E15 se opakovaně snažil získat k současnému dění vyjádření Clanroye. Vedení firmy nereagovalo. O Macháčkových současných aktivitách proto není nic známo. Stopa se ztrácí před necelým rokem v dubnu 2013. Tehdy ještě jako prezident Clanroye převzal od šéfa Hospodářské komory Petra Kužela za pozitivní ovlivnění společnosti Řád zlatého Vavřínu.