ČNB zvýšila úrokové sazby

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. 
 

Pro zvýšení úrokových sazeb hlasovala bankovní rada jednomyslně. Jednání se zúčastnilo pět ze sedmi centrálních bankéřů. Na jednání nebyli přítomni viceguvernér Mojmír Hampl a člen bankovní rady Oldřich Dědek.

ČNB dnes zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,5 procentního bodu na 1,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

"Centrální banka tak reaguje na velmi dobrou kondici domácí ekonomiky, která vykazuje velmi slušná růstová tempa. Zvyšováním sazeb přibrzďuje ekonomiku, aby zabránila tvorbě větších nerovnováh nebo dokonce bublin," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Naposledy rada zvýšila úrokové sazby na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008. Na posledním měnovém jednání 21. prosince ponechala bankovní rada úrokové sazby beze změny.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Koruna přitom již před výsledem jednání posílila na své nejsilnější úrovně od konce kurzového závazku, poté však mírně své zisky korigovala. "Čím však bude koruna silnější, tím bude z pohledu centrální banky menší potřeba úrokové sazby dále zvyšovat, jelikož měnové zpřísnění bude probíhat přes silnější kurz. Současný kurz koruny poblíž hranice 25,20 korun za euro tak může být z pohledu ČNB již příliš silný," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.