Koruna poskočila vůči euru i dolaru na nejsilnější úroveň za poslední léta

Koruna je nejsilnější za posledních několik let

Koruna je nejsilnější za posledních několik let Zdroj: Profimédia

Česká měna ve středu k euru i dolaru zpevnila na nejsilnější úroveň za několik let. K euru posílila na 25,28 Kč/EUR, což je nejlepší kurz za pět let. K dolaru zpevnila na 20,29 Kč/USD, což je nejsilnější úroveň za 3,5 roku. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna vytrvale posiluje k euru i dolaru od loňského ukončení měnových intervencí, kterými Česká národní banka kvůli obavám z poklesu cenové hladiny udržovala českou měnu na 27 korunách k euru. Na několikaleté rekordy se koruna dostala k oběma světovým měnám již v polovině ledna.

Nyní rekordy dále posunula. Silnější než dnes byla k euru naposledy v únoru roku 2013 a k dolaru v červenci 2014. Pro českou měnu bude podle analytiků klíčové čtvrteční zasedání centrální banky, která bude jednat o úrokových sazbách. 

"Trh už netrpělivě vyhlíží to, že úrokové sazby České národní banky zítra (ve čtvrtek) porostou. Ministerstvo financí navíc v nové prognóze zlepšilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,4 procenta," uvedl k posilování koruny analytik Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance.