ČR zvažuje poskytnutí pomoci Guineji v boji proti ebole

Výcvik amerických vojenských lékařů pro případ výskytu eboly

Výcvik amerických vojenských lékařů pro případ výskytu eboly Zdroj: ctk/ap

Česká republika posoudí, jak by mohla pomoci Guineji v boji proti šíření viru ebola. V úvahu připadá pomoc při budování zdravotnických center, prostřednictvím kterých chce Guinea dostat epidemii pod kontrolu. Novinářům to po společném jednání řekli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a guinejský honorární konzul Hasmiou Dia.

„Bavili jsme se o tom, jestli by ČR mohla pomoci v budování těchto center, která by byla hlavními místy boje proti ebole,“ řekl Zaorálek. Česká strana podle ministra v příštích dnech obdrží bližší informace o projektu a rozhodne, jakou podporu by mohla případně uvolnit. Podle konzula by africká země uvítala například vybavení či technologie, možností je ale i finanční pomoc.

Guinea je s Libérií a Sierrou Leone jednou ze tří zemí nejhůře zasažených virem ebola. Na ebolu již podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo zhruba 5000 lidí, téměř všechna úmrtí byla v západní Africe. Nakažených je zatím zhruba 14 tisíc.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný otestovaný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

Větším nebezpečím než ebola je pro ČR chřipka