ČSSD musí Altnerovi zaplatit do pondělí. Vezme si úvěr 338 milionů

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Předsednictvo sociální demokracie schválilo vzetí úvěru ve výši 338 milionů korun. Chce jím zaplatit 337 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi, což musí učinit do pondělí. Předsednictvo jednalo také o úsporných opatřeních. Jen letos chce strana ušetřit několik desítek milionů korun, úspory se dotknou také volební kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami.

„Všechno je schváleno a připraveno, ty peníze jsou k odeslání,“ řekl novinářům po jednání předsednictva první místopředseda strany Milan Chovanec (ČSSD). „Samozřejmě definitivně o té věci rozhodne ústřední výkonný výbor,“ uvedl také s odkazem na jeho sobotní zasedání. Příliš bližších podrobností nechtěli ale zástupci ČSSD po jednání sdělit.

„My jsme projednávali ten návrh z ranního politického grémia, to je ten návrh oněch 20 bodů, které mají straně zvýšit příjmy a snížit výdaje v celém rozsahu, dohromady za 55 milionů korun,“ uvedl místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec s tím, že návrh byl jednomyslně přijat. Kolik chce strana ušetřit na volební kampani, neupřesnil.

Altner vyhrál spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu sociální demokraté musí zaplatit částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Sociální demokraté chtějí podat dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek.

Sobotka se emancipuje od Zemana. A možná i od voličů