ČSSD podpoří zbavení imunity Ratha

O Rathově dalším setrvání v Poslanecké sněmovně budou 5. června rozhodovat poslanci.

O Rathově dalším setrvání v Poslanecké sněmovně budou 5. června rozhodovat poslanci. Zdroj: E15

ČSSD podpoří hlasování poslanecké sněmovny o zbavení exhejtmana Davida Ratha imunity. Kauzu jeho údajné korupce musí vyšetřit nezávislý soud, řekl dnes v České televizi (ČT) předseda opoziční sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Rath podle něj musí z politiky úplně odejít, proto má rezignovat na svůj poslanecký mandát.

Předseda ČSSD Sobotka doufá, že se Rath poslaneckého mandátu vzdá. „Já doufám, že to učiní. Zejména v situaci, kdy je zřejmé, že sociální demokracie podpoří hlasování poslanecké sněmovny o zbavení imunity Davida Ratha,“ řekl Sobotka. Bývalý středočeský hejtman se podle něj musí hájit mimo politiku, z politiky musí „důsledně odejít“. „A součástí důsledného odchodu z politiky je i rezignace na poslanecký mandát,“ uvedl Sobotka.

Sociální demokracie podle svého šéfa nepovede polemiku o tom, zda je poslanecký mandát součástí vysoké politiky. „Je součástí vysoké politiky,“ prohlásil Sobotka.

Jinak se k výkonu poslanecké funkce nedávno postavil někdejší šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta, který po své korupční kauze pozastavil členství ve straně, poslancem ale zůstal. „Nedomnívám se, že řadový poslanec je vrcholná politika,“ zdůvodnil v dubnu Bárta.

Podle Sobotky nemůže ČSSD či Poslanecká sněmovna hodnotit Rathovu vinu či nevinu, o tom má rozhodnout nezávislý soud. „Myslíme si, že tuto věc nemůže v žádném případě zastavit svým rozhodnutím Poslanecká sněmovna. Musí být nezávisle vyšetřena,“ řekl v ČT Sobotka.

Vedení sociálních demokratů ve Středočeském kraji se rozhodlo provést rozsáhlé kontroly, které se týkají organizace veřejných zakázek či poskytování dotací. Prověřují také čerpání finančních prostředků z Evropské unie. „Předpokládám, že z výsledků těchto kontrol vyvodí jak personální, tak věcné závěry,“ řekl Sobotka. Veřejné zakázky by se tak ve Středočeském kraji měly v budoucnu zadávat jiným způsobem.

Rath je ve vazbě v souvislosti s podezřením na braní úplatků. Měl být součástí skupiny obviněných, která podle policistů zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Nechala prý upravit projekt financovaný z evropských fondů tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím údajně souhlasil, policie ho dopadla se sedmimilionovým úplatkem v pondělí večer.