ČSSD se distancuje od aktérů Rathovy korupční kauzy

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011.

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011. Zdroj: ctk-Michal Kamaryt

Sociální demokraté se oficiálně distancovali od aktérů korupční kauzy kolem dnes už bývalého hejtmana a člena ČSSD Davida Ratha. Širší vedení strany odhlasovalo pozastavení členství ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a exposlanci Petru Kottovi. V odchodu vyzvali další dva středočeské sociální demokraty. Rath by měl složit poslanecký mandát. Skupina celkem osmi obviněných podle policie zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku za evropské peníze.

„Přijali jsme usnesení, o kterých jsme mluvili v minulých dnech. Na základě stanov předsednictvo pozastavilo členství Kateřině Pancové a Petru Kotovi,“ uvedl Sobotka po tříhodinovém zasedání. Předsednictvo také vyzvalo Miroslava Lepila a Johanu Novotnou, aby ukončili členství v ČSSD, dotyční se podle Sobotky pohybovali v blízkosti vyšetřovaných subjektů a jsou předmětem vyšetřování policie. Oba pracovali ve firmě, která zprostředkovávala výběrová řízení na evropské projekty. Předsednictvo také navrhlo sobotnímu zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, aby vyzvalo Ratha ke složení mandátu.

Jednání předsednictva sociální demokracie nevyvodilo další personální důsledky pro vedení středočeské krajské organizace ČSSD. V příštích týdnech nicméně budou organizace v kraji řešit, jak se ke kauze postavit. Spekuluje se o konci poslance Richarda Dolejše v čele středočeských sociálních demokratů. Podle některých informací slíbil, že se funkce vzdá zhruba do 14 dnů. O vyloučení Dolejše dnes předsednictvo dokonce hlasovalo, několikrát však bylo podle Sobotky usnesení změněno a nakonec nebylo schváleno.

Okresní organizace se nyní do dvou týdnů vyjádří, zda se má sejít konference a zda je nutné znovu sestavit kandidátku pro podzimní krajské volby, popsal další postup šéf ČSSD. V sobotu bude téma, jak se vyrovnat s korupčním skandálem, také námětem jednání širokého vedení strany.

„Podle mého názoru není možné, aby na tu věc reagovalo pouze vedení ČSSD. Adekvátní formu reakce bude muset najít také krajské vedení sociálně demokratické strany,“ řekl novinářům Sobotka už před zasedáním předsednictva předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman nabídl Středočechům spolupráci na prověrkách projektů ve Středočeském kraji financovaných z evropských fondů.

Skupina osmi obviněných podle policistů zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Pancová a Kott podle médií nechali upravit projekt financovaný z evropských fondů tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím prý souhlasil, policie ho dopadla se sedmimilionovým úplatkem v pondělí večer.

, ponechal si ale poslanecký mandát. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vyzvala sociální demokraty, aby Ratha přiměli k opuštění dolní komory.