ČSSD ukončila jednání o vládě, potvrdilo předsednictvo strany

Předsednictvo ČSSD v pátek jednomyslně potvrdilo rozhodnutí stranických lídrů ukončit jednání o vládě s hnutím ANO. Téměř půl roku po volbách tak premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude muset znovu přehodnocovat další postup. Podle části komentářů krok ČSSD přiblížil možnost předčasných voleb. Podle politiků i politologů je na tahu prezident Miloš Zeman, který v pátek přes mluvčího vzkázal, že své stanovisko k sestavování vlády sdělí nejdříve Babišovi.

Stanovisko hlavy státu bude pro další postup při sestavování vlády zásadní, řekl v pátek Babiš České televizi. "A samozřejmě je taky zásadní názor našeho poslaneckého klubu, který zasedne příští úterý," dodal. S Milošem Zemanem se Babiš setká v úterý.

Konzultovat s Hradem se chystá počátkem příštího týdne také šéf komunistů, kteří plánovali případný kabinet ANO a ČSSD tiše podporovat, Vojtěch Filip. Jednání by podle něj nezkrachovala, kdyby komunisté dostali roli mediátora. Sociální demokraty přitom obvinil s příliš vysokých požadavků.

Podle prvního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly nebudou sociální demokraté dělat Babišově vládě fíkový list. Premiéra v demisi, který v pátek nevydal žádný komentář, kritizoval vedle neochoty k ústupkům i za jeho výroky na adresu případných koaličních partnerů.

 "Já si nenechám líbit, aby nejstarší českou politickou stranu někdo opakovaně urážel a říkal něco, co je přes čáru. Z druhé strany, každý má právo na to se mýlit, pokud to pochopí i Andrej Babiš, myslím, že ty dveře se dají znovu otevřít," řekl. Hnutí ANO podle něj při vyjednáváních zvolilo cestu odmítnutí stabilní vlády a nyní se snaží pomocí marketingu zastřít podstatu rozdílů v názorech, kvůli kterým vyjednávání skončila neúspěšně.

Babiš obvinění z urážek sociálních demokratů označil za nesmysl. "Já jsem jenom konstatoval, že my jsme byli ve vládě s bývalým vedením sociální demokracie, které podle mých informací stálo za všemi kauzami, vymyšlenými kauzami na moji osobu, a vyvrcholilo tím, že mě pan (bývalý premiér Bohuslav) Sobotka vyhodil z vlády," řekl Babiš ČT.

V dalším vývoji jednání o vládě bude hrát klíčovou roli prezident, shodli se také politologové. Připouštějí přitom různé varianty. Podle Lubomíra Kopečka by se Zeman měl pokusit přimět hnutí ANO a ČSSD k návratu k vyjednávání. Podle Josefa Mlejnka je otázkou, jak Zeman do jednání zasáhne.

V úvahu podle něj přichází i varianta, že Zeman jmenuje na druhý pokus do čela vlády někoho jiného. Toto východisko v pátek od rána skloňovali představitelé opozice, Babiš podle nich není schopen vládu s důvěrou složit, nebo, v horším případě, to ani nemá v úmyslu.

Prezident by měl pověřit sestavováním kabinetu jiného politika podle šéfa ODS Petra Fialy i předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Podle Filipa i šéfa Pirátů Ivana Bartoše nelze vyloučit předčasné volby. "Strana se sedmi procenty chce pět ministerstev, to je asi třetina. Je to naprosto drzá snaha popřít výsledek voleb," postavil se s podobnými argumenty jako Filip na stranu hnutí ANO šéf sněmovního klubu SPD Radim Fiala.

Návrat k jednání s SPD, které vyjednávalo o podpoře Babišovy vlády před zahájením "exkluzivních jednání" ANO s ČSSD, je jednou z variant, které přicházejí pro Babiše v úvahu. Podle poslance ANO Rostislava Vyzuly by to bylo ale riskantní, přednost by dal stejně jako někteří další politici znovuotevření jednání s ČSSD. Část jich proto čeká na výsledek sobotního sjezdu ČSSD. Zimola nicméně předpokládá, že delegáti vezmou rozhodnutí předsednictva na vědomí.