ČSSD zůstane v opozici, oznámil Hamáček. Babiš nechápe, proč se řeší jeho stíhání

Předseda ČSSD Jan Hamáček a statutární místopředseda strany Jiří Zimola (vlevo) přicházejí na jednání o vládě s hnutím ANO 5. dubna 2018 v Praze.

Předseda ČSSD Jan Hamáček a statutární místopředseda strany Jiří Zimola (vlevo) přicházejí na jednání o vládě s hnutím ANO 5. dubna 2018 v Praze. Zdroj: ČTK

V poslanecké Sněmovně začalo ve 20 hodin klíčové jednání mezi hnutím ANO a ČSSD. (5.4.2018)
5
Fotogalerie

ČSSD nevytvoří vládní koalici s hnutím ANO, oznámili po dnešním jednání s ANO lídři ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola. Sociální demokraté se rozhodli zůstat v opozici, protože ANO podle Hamáčka odmítlo všechny varianty vládnutí bez trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. O návrhu na ukončení koaličních jednání s ANO bude předsednictvo ČSSD jednat v pátek.

Předseda strany Jan Hamáček po jednání novinářům řekl, že hnutí ANO odmítlo i návrh sociálních demokratů na vládu bez účasti předsedů politických stran. „Byla tady příležitost sestavit stabilní vládu, která měla šanci získat důvěru sněmovny. Nicméně dnes hnutí ANO tuto šanci odmítlo,“ prohlásil Hamáček.

„Navrhli jsme panu premiérovi, že pokud jeho kauza postoupí k soudu a bude odsouzen, tak s funkce premiéra odstoupí. Ani na tuto nabídku nereagoval,“ dodal Hamáček.

„Nechápu, proč někdo pořád řeší trestní stíhání. Xkrát jsem řekl, že je na objednávku,“ řekl po jednání novinářům Andrej Babiš. ƒ„Pozice ČSSD nás překvapila a mrzí nás. Naše velkorysá nabídka nebyla akceptována.“

Jednání ANO a ČSSD o společné vládě ztroskotalo dle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na požadavku ČSSD získat vnitro. ANO nabídlo pět ministerstev včetně spravedlnosti, zahraničí, práce a sociálních věci, zemědělství a kulturu. Hamáček se následně na twitteru ohradil proti Babišovu tvrzení, že chtěl pro sebe resort vnitra. Svědčí o tom podle něj nabídka ČSSD, že ve vládě nebudou předsedové stran.

Další kroky ANO v jednání o vládě budou záviset na rozhodnutí poslaneckého klubu a předsednictvu ČSSD, řekl Babiš. Chce se sejít s prezidentem.

„Dnes se znovu ukázalo, že Andrej Babiš se ve skutečnosti domluvit na vládě nechce a nikdy nechtěl. Za šest měsíců od voleb nebyl schopen přijít s konstruktivním řešením. Současná politická krize je jeho odpovědností,“ napsal předseda ODS Petr Fiala.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila Babiš očividně preferuje už jen dvě možnosti. "Předčasné volby, nebo vládní spolupráci s extremisty v podobě komunistů a Tomia Okamury," napsal na sociálních sítích. Poznamenal, že Babiš nedokázal vytvořit vládu s podporou Sněmovny ani po více než pěti měsících od voleb. Nabízí se proto podle něj úvaha, zda o to vůbec stojí, nebo nechce jen prodlužovat vládnutí v demisi.

Podobně se vyjádřil i poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Vítězem voleb je ANO a Andrej Babiš. Je jen jeho zodpovědností, že ani bez mála po půl roce nemáme vládu s důvěrou. Pokud mu to vyhovuje, jen to svědčí o popření principů právního státu,“ uvedl na twitteru.