ČSSD uvažuje o vládě, hledá shody i s komunisty

Jan Hamáček (ČSSD)

Jan Hamáček (ČSSD) Zdroj: Karel Kopáč

Sociální demokraté si ujasňují své programové priority. Mohli by se na nich shodnout s KSČM, která je láká do spojenectví s Andrejem Babišem.

Po sjezdu ČSSD, který zvolil do čela strany Jana Hamáčka a dal mu mandát k jednání s ANO, se rozjíždí další kolo licitací o možnou podobu vlády. Obměněné vedení sociální demokracie si ujasňuje své programové požadavky, rýsuje se shoda s KSČM. Ta už s hnutím Andreje Babiše vede rozhovory. Partaje se zatím rozcházejí v požadavcích na obsazení ministerstev.

Babiš se s Hamáčkem sejde zřejmě už tento týden. „O podpoře vlády v tuto chvíli určitě jednat nebudeme. Jde nám o účast v ní,“ uvedl zdroj deníku E15 blízký vedení ČSSD. Za klíčové označil proevropské směřování země, zvýšení příjmů seniorů a nulovou spolupráci kabinetu s SPD Tomia Okamury. „To je důležitější než obsazení konkrétních ministerstev,“ dodal.

Šéf ANO socialistům vzkázal, že nepřijde s žádnými návrhy. „Musejí sdělit, za jakých podmínek by chtěli jít do vlády nebo ji tolerovali,“ řekl Babiš a odmítl, že by ČSSD přenechal rezorty práce či zdravotnictví. Z programových priorit jmenoval Hamáček bytovou politiku. „Je třeba zahájit masivní výstavbu družstevních a nájemních bytů. Požadujeme také zrušení nevyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci,“ nastínil. Zmínil i stovky miliard korun, které v Česku vydělávají velké koncerny. Že formou odkloněných zisků či dividend končí v zahraničí, kritizovala ČSSD už v minulém volebním období.

Předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří o shodě. „Jsme rádi, že má Jan Hamáček podobný pohled na to, jak zlepšit život občanů. Staré spory mezi námi a ČSSD by měly skončit,“ míní. Strana rovněž hodlá zvýšit daň z dividend, aby tak regulovala odliv zisků do ciziny. Toto opatření by se podle Filipa netýkalo domácích podnikatelů. KSČM bude tlačit i na další růst minimální mzdy. Prezident Miloš Zeman, který pověřil Babiše druhým pokusem sestavit exekutivu, bude tento týden jednat s Filipem a Okamurou. O schůzce s Hamáčkem se zatím nezmínil.

Komunisté chtějí zvýšit bankovní daň
Komunisté navrhli ANO zavedení 24procentní sektorové daně pro banky. Pětiprocentní nárůst oproti běžné 19procentní dani pro právnické osoby by převáděli do Státního fondu rozvoje bydlení. „Získaly by se tak finance na výstavbu nájemního bydlení a podpory výstavby komunitního bydlení pro důchodce,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.