Zvolila si sociální demokracie nového Sobotku? Čtěte profil Jana Hamáčka

Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček

Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček Zdroj: ctk

Jan Hamáček
2
Fotogalerie

Mimořádný sjezd sociální demokracie vynesl na post jejího šéfa někdejšího zahraničněpolitického experta strany Jana Hamáčka. Co od 39letého politika čekat? Čtěte jeho profil.

Nový Bohuslav Sobotka se jmenuje Jan Hamáček, glosoval ihned po jeho zvolení předsedou ČSSD komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. Hamáčka charakterizoval coby "muže bez vlastností", muže bez dostatečné síly a energie.

I přes tyto negativní charakteristiky se ale může Hamáček chlubit jedním politickým prvenstvím: vypracoval se na historicky nejmladšího předsedu Sněmovny. Postup do čela sociální demokracie tak představuje další krok v jeho slušně rozjeté kariéře.

Politická kariéra

Do sociální demokracie vstoupil v roce 2001 a o rok později se stal tajemníkem klubu ve Středočeském kraji, kde působil do roku 2004. Pak se přesunul na celostátní úroveň, kde radil v zahraniční politice tehdejšímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi v letech 2005 až 2006.

Do Poslanecké sněmovny se poprvé dostal v roce 2006, kam byl zvolen za obvod Středočeský kraj. Také tam se věnoval diplomacii, když předsedal Zahraničnímu výboru. Mandát obhájil ve volbách 2010 a za dva roky se stal jejím místopředsedou na necelých devět měsíců. Po následujících volbách v roce 2013 vystoupal až do čela Sněmovny - ve svých 35 letech jako vůbec nejmladší předseda v historii Česka. Po loňských volbách na něj vyšla funkce místopředsedy.

Kontroverze

Hamáčkovou kariéru až na pár výjimek neprovázejí události, které by přitahovaly zvláštní mediální pozornost.

V loňském říjnu nicméně vyvolal silnou kritiku pravicové opozice jeho podpis pod prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů (kromě Hamáčka i prezidenta Miloše Zemana, předsedy Senátu Milana Štěcha a premiéra Bohuslava Sobotky). To bylo adresováno Číně v souvislosti s návštěvou dalajlámy v Česku. Signatáři v něm zdůrazňovali, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální české politiky k Číně.

Hamáček je navíc spojovaný s lobbováním ve prospěch Ázerbájdžánu. Podle protikorupční organizace Transparency International mělo do České republiky putovat minimálně 130 milionů korun z černého fondu Ázerbájdžánu, kterým tamní režim uplácel evropské politiky, aby šířili dobré jméno režimu. Na seznamu politiků, kteří za Ázerbájdžán měli lobbovat, je i Hamáček, který dokonce založil česko-ázerbájdžánskou meziparlamentní skupinu přátelství.

Studia a rodina

Hamáček pochází z Mladé Boleslavi, kde vychodil místní gymnázium. Na Filozofické fakultě univerzity Karlovy v Praze studoval obor překladatelství - tlumočnictví/ekonomie, ale studia nedokončil. V letech 1996 až 2001 působil jako praktikant v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto a od roku 1998 si vydělával jako překladatel z angličtiny.

Kromě anglického jazyka mluví španělsky, německy a francouzsky, ovládá základy ruštiny a polštiny. S manželkou Kamilou mají dva syny.

V roce 1998 se přidal k Mladým sociálním demokratům, kterým předsedal v letech 2002 až 2006.

Co od Hamáčka (ne)čekat?

Hamáček bývá řazen spíše mezi “umírněné” sociální demokraty, i proto politologové neočekávají od jeho vedení ČSSD radikální změnu.

"To, že je Jan Hamáček předsedou, v konečném důsledku překvapivé není, byl favoritem v tom, že měl nejvíc nominací z krajských konferencí," uvedl politolog Kamil Švec z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Je to podle něj obrázek současné sociální demokracie, která nedokáže vygenerovat vůdce schopného oslovit širší veřejnost.

Hamáček si podle politologa Daniela Kunštáta získal hlasy tím, že jako jediný tak úplně nevadí jak modernizačnímu "sobotkovskému" křídlu, tak křídlu tradicionalističtějšímu, které má blíže k prezidentovi Miloši Zemanovi. Také Kunštát si myslí, že sociální demokracie nenašla energii pro to, aby skutečně našla "novou figuru".

Sestavení vlády s Babišem

Sociální demokraté by podle Hamáčka měli jednat s hnutím ANO o účasti na nové vládě. ČSSD by měla podle něj usilovat o rezorty, díky kterým je možné prosazovat stranický program. Zároveň s ohledem na trestní stíhání předsedy ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše Hamáček uvedl, že účast trestně stíhaných ve vládě není možná.