ČSSD žádá odchod středočeského vedení strany

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Vedení ČSSD doporučilo středočeské krajské organizaci, aby v souvislosti s Rathovou korupční kauzou rezignoval celý krajský výkonný výbor organizace a byla uspořádána volební konference, z níž vzejde nové regionální vedení strany. ČSSD dnes také vyzval bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby složil poslanecký mandát.

Bývalý hejtman je ve vazbě a o jeho vydání k trestnímu stíhání bude rozhodovat sněmovna. Mandátový a imunitní výbor, kterého se chce poslanec účastnit, zasedne v úterý.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by se rezignace krajského vedení měla stát v sociální demokracii pravidlem pro případ, že by se v budoucnu vyskytly podobné kauzy jako je nynější Rathův případ. O tom, zda se ve Středočeském kraji uskuteční nová volební konference, rozhodnou jednotlivé okresní výkonné výbory v následujících 14 dnech. „Pokud se vyjádří dostatečné množství okresních výborů, dojde k uspořádání nové krajské konference,“ řekl na odpolední tiskové konferenci Sobotka.

Rath je ve vazbě v souvislosti s podezřením na braní úplatků. Měl být součástí skupiny obviněných, která podle policistů zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Nechala prý upravit projekt financovaný z evropských fondů tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím údajně souhlasil, policie ho dopadla se sedmimilionovým úplatkem v pondělí večer.

Místopředseda ČSSD Milan Urban dnes v souvislosti s Rathovou kauzou řekl, že strana musí získat zpět ztracenou důvěru občanů. Exministr kvůli korupčnímu případu požaduje, aby svou funkci opustil i předseda krajské organizace a poslanec Richard Dolejš. „Myslím si, že to vedení, které dlouhodobě podporovalo diktátorskou politiku Davida Ratha a prolínání některých lidí do stranických pozic, z toho prostě politickou odpovědnost vyvodit musí,“ řekl Urban. I podle dnešních informací ze zákulisí už Dolejš v pátek slíbil, že funkci brzy opustí. O Urbanovi se uvažuje jako o Rathově možném nástupci v čele krajského vedení.

Podle čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka strana zatím na kauzu reagovala dobře. Jakékoli „litování“ Ratha podle něj není v takovém případě na místě, i když hejtmanovi sympatizanti s ním mohou lidsky cítit. „Přimlouvám se za ryze politickou reakci strany, která se musí vždycky odříznout okamžitě od korupčních a zločinných kauz. A to myslím, že bylo nutné, bylo správné, i když bolestivé. Ale je nutné na tom trvat,“ řekl Komárek. Je podle něj nepochybné, že konkurenční strany případ využijí v kampaních před nadcházejícími volbami. Rathova kauza by podle něj mohl sociální demokracii marginalizovat.