ČSTV podá trestní oznámení na exšéfa Sazky Hušáka a Cupku

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) podá trestní oznámení kvůli porušení povinností při správě cizího majetku na bývalého šéfa loterijní společnosti Sazka Aleše Hušáka a insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku. Ve středu o tom na mimořádné schůzi rozhodl výkonný výbor svazu, který je největším akcionářem Sazky.

Dnes to dnes sdělil generální sekretář ČSTV Jan Boháč. Dodal, že oznámení budou kvůli formálním důvodům podána v krátké době. Sazka je od konce května v konkurzu.Boháč upřesnil, že trestní oznámení na Hušáka se týká stažení odvolání proti konkurzu společnosti bez vědomí a souhlasu akcionáře ČSTV. Trestní oznámení směrem k činnosti Cupky pak souvisí se zdržováním vydání akcií v úschově akcionáři ČSTV.

Insolvenční správce Sazky nemá oficiální informace, takže chystané trestní oznámení nemůže komentovat, řekla Cupkova mluvčí Lenka Tichá. Podle zdroje blízkého Sazce ale není ČSTV v otázce podání trestního oznámení jednotná a jde prý jen o aktivitu jedné z jeho frakcí.

Předseda ČSTV Pavel Kořan už v červenci řekl, že nechá právníky prověřit, zda Hušák jako předseda představenstva Sazky stažením odvolání proti konkurzu na Sazku neporušil své povinnosti vykonávat funkci s péčí řádného hospodáře. Hušák svůj krok, jenž vedl k potvrzení konkurzu, vysvětlil úmyslem ukončit insolvenční řízení, které by za dané situace nemohlo vést k dříve prosazované reorganizaci podniku.

Trestní oznámení na Cupku souvisí s tím, že 19. července se nemohla uskutečnit valná hromada Sazky, protože někteří akcionáři neměli k dispozici své akcie. Kořan tehdy tvrdil, že na žádost o vydání akcií Sazky z trezoru v její budově Cupka nereagoval, Cupkova mluvčí Lenka Tichá ale oponovala, že Cupka žádost neobdržel. Bez akcií se valná hromada, která měla zvolit nové vedení firmy a odvolat z představenstva jeho předsedu Hušáka, nemohla konat.

Hušák tak přišel o poslední funkci předsedy představenstva v loterijní firmě až na valné hromadě Sazky 22. srpna. Na jeho místo zvolilo ve stejný den nově vybrané představenstvo Sazky člena výkonného výboru ČSTV a předsedu České asociace extrémních sportů Marka Hájka.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Insolvenční správce Sazky vyhlásil výběrové řízení na prodej loterijní firmy 19. srpna. O vítězi řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Sazka bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Vítěz výběrového řízení by měl být znám za zhruba měsíc.