Další úlovek daňové Kobry: Tři muži prý zkrátili daň o čtvrt miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Jednotka pro boj proti daňovým únikům, Daňová Kobra, obvinila tři muže ze čtvrtmiliardového krácení daně z přidané hodnoty při obchodu s pohonnými hmotami ve spolupachatelství. Na bankovním účtu policisté zadrželi 100 milionů korun. Obviněným, z nichž dva jsou cizinci, hrozí až desetileté vězení. Stíháni jsou na svobodě, věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Hlavní organizátor a dva zahraniční společníci obchodovali podle policie přes svou společnost s pohonnými hmotami a ovládli další firmy, do jejichž statutárních orgánů dosadili tzv. bílé koně. Pak měli zajistit, aby společnosti fakturovaly pouze „papírově“ bez faktického dodání zboží. Cílem mělo být snížení daňové povinnosti na DPH u společnosti, která se zabývala faktickým dovozem pohonných hmot. Neuhrazenou DPH policisté vyčíslili na 241 milionů korun.

Případ měl krycí název Karas a policejní tým z Daňové Kobry na něm spolupracoval s Finančním analytickým útvarem. Sto milionů korun na bankovním účtu zájmové společnosti se podařilo zajistit ve spolupráci s finančním úřadem. Speciální tým Daňové Kobry je zařazen k Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), kterého se týkají současné reorganizační změny. Šéfem protikorupční policie je Jaroslav Vild.

40 specializovaných policistů

Kobra usiluje o to, aby odhalila protiprávní jednání včas, tedy v době, kdy je ještě možné zabránit vzniku škody a dokumentovat trestnou činnost. Při stíhání pachatelů se zaměřuje na organizátory trestných činů. Speciální tým není samostatnou institucí, nemá vlastní budovy a ani zaměstnance. Daňovým únikům se v rámci Kobry věnuje 40 policistů na policejním prezidiu a dalších několik desítek lidí v regionech. Útvar je složený také z celníků a specialistů finanční správy.

Daňová Kobra od svého založení v červnu 2014 do konce loňského roku zabránila daňovým únikům za 4,1 miliardy korun. Podobně vysokou škodu jako je dnešní krácení DPH při obchodu s pohonnými hmotami oznámila letos na jaře, kdy obvinila 11 lidí a jednu právnickou osobu z krácení daní za 240 milionů korun při fakturování reklamních služeb.

Daňová kobra obvinila 11 lidí z krácení daní. Škoda dosahuje čtvrt miliardy