Dánské studio pracuje na studii budovy filharmonie v Praze. Má stát u Vltavské

Praha zvažuje umístění moderního sálu v lokalitě Bubny – Zátory (poblíž metra Vltavská).

Praha zvažuje umístění moderního sálu v lokalitě Bubny – Zátory (poblíž metra Vltavská). Zdroj: archiv IPR

V plánu je rovněž revitalizace celé čtvrti.
Studii proveditelnosti vypracuje Konsorcium firem vedené prestižním světovým studiem Henning Larsen společně s Buro Happold a AEA Consulting. (na snímku opera v Kodani od ateliéru Henning Larsen)
Interiér opery v Kodani.
Konsorcium zvítězilo ve veřejné soutěži. (na snímku koncertní síň Harpa v islandském Reykjavíku)
Koncertní síň Harpa v islandském Reykjavíku.
15
Fotogalerie

Stavba moderního koncertního sálu v Praze získává po více než deseti letech jednání reálné obrysy. Veřejnou soutěž na studii proveditelnosti vyhrálo konsorcium vedené ateliérem Henning Larsen. Výsledky budou jedním z důležitých podkladů pro rozhodnutí hlavního města Prahy, zda v projektu nové filharmonie pokračovat

"Praha nejen že moderní koncertní sál potřebuje, ona si ho i zaslouží. Tento dluh celých generací bychom se měli pokusit splatit. Chceme být ale obezřetní, proto si nejprve necháváme zpracovat detailní analýzu, jestli budeme pokračovat dalšími etapami, nebo ne," uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Ke zpracování podrobné analýzy v přípravné etapě hlavní město přistoupilo kvůli velikosti a složitosti projektu. Pro další rozhodnutí, která budou znamenat mimo jiné už i schválení investic v řádu stovek milionů až miliard korun, chce mít proto Praha k dispozici co nejvíce komplexních údajů.

Výsledná analýza, kterou zpracuje konsorcium firem vedené studiem Henning Larsen společně s Buro Happold a AEA Consulting, bude hotova na konci roku 2020. Na základě jejích výsledků se pražský magistrát rozhodne, zda bude projekt realizován.

Podívejte se na projekty zmiňovaného studia do následující galerie.