David Rath zůstane ve vazbě

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru Zdroj: ctk

Poslanec David Rath, který je stíhaný za korupci, zřejmě zůstane i nadále ve vazbě. Krajský soud v Praze rozhodl o stížnosti proti jeho propuštění na kauci, verdikt ale nesdělil. Podle mluvčí ruzyňské věznice Pavly Bohatové ale věznice neobdržela žádný příkaz k jeho propuštění. Pokud by soud rozhodl v Rathův prospěch, příkaz k propuštění by co nejdříve putoval do věznice.

Soud dnes rozhodoval celkem o dvou stížnostech státního zástupce - jednak proti připuštění dvoumilionové kauce, kterou okresní soud za propuštění Ratha stanovil, a také proti samotnému rozhodnutí o propuštění. Rodina bývalého středočeského hejtmana Ratha přitom kauci již dříve složila.

„Krajský soud nyní vyhotoví písemné rozhodnutí a poté vrátí spis Okresnímu soudu Praha - východ, který provádí rozeslání jeho usnesení stranám,“ uvedla mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová. Spis chce odvolací soud odeslat nejpozději začátkem příštího týdne.

Rath, který je ve vazbě od loňského května, se v ní nachází ze dvou důvodů - kvůli obavě, že by mohl utéct, a kvůli možnému pokračování v trestné činnosti. Okresní soud ale začátkem března rozhodl o přípustnosti nahrazení útěkové vazby kaucí, druhý důvod již podle soudu netrvá. Soud již loni v srpnu stanovil kauci za Rathovo propuštění na 14 milionů, odvolací soud však tehdy jeho verdikt zrušil.

Policie poslance obvinila loni v květnu z přijetí sedmimilionového úplatku. Rath si údajně vzal peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal prý přes 16 milionů. Policie Ratha a dalších deset spoluobviněných navrhla začátkem března obžalovat. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.