Demonstrace proti imigraci se v Praze účastnilo asi 700 lidí

Pražská demonstrace proti islámu

Pražská demonstrace proti islámu Zdroj: ctk

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z Evropské unie se dnes odpoledne na Václavském náměstí zúčastnilo asi 700 lidí. Po úvodních proslovech protestující zamířili k Úřadu vlády, protest skončil po třech hodinách kolem 20:00. Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory od sebe drželi těžkooděnci.

Na obě akce přišlo odhadem 750 lidí, řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policisté podle něj v souvislosti s demonstrací zadrželi několik lidí, přesné číslo neuvedl.

Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali mimo jiné makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se minulý týden účastnil jednání Evropské rady o kvótách pro přijímání uprchlíků. „Sobotko táhni“, skandoval v jednu dobu dav.

Proslov měl v dolní části Václavského náměstí například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které akci svolalo, zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády.

Hod vajec do Okamuru

Poté se účastníci vydali ke Staroměstskému náměstí. Nesli cedule s nápisy „Problémů máme sami dost“ nebo „Teroristo islamisto odejdi“. Policisté se jim snažili zajistit volný průchod, několik odpůrců demonstrace ale neuposlechlo. Někteří skončili v policejních antonech. Na Okamuru, který šel v čele průvodu, lidé hodili několik vajec, žádné ho ale netrefilo.

Podle Hulana policie při pěti událostech v souvislosti s demonstrací zadržela několik lidí za neuposlechnutí výzvy policisty nebo narušení veřejného pořádku. Přesné číslo neuvedl. Pokuta padla za hozené vajíčko.