Senátní volby: po sečtení desetiny okrsků ČSSD vedla v 11, ANO v sedmi

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odevzdal 10. října ve Slavkově u Brna svůj hlas v komunálních a senátních volbách.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odevzdal 10. října ve Slavkově u Brna svůj hlas v komunálních a senátních volbách. Zdroj: CTK

Po sečtení hlasů v desetině procentech okrsků vedli v senátních volbách zástupci ČSSD v 11 obvodech, kandidáti ANO ale už v sedmi. Výsledky chyběly ze tří obvodů, účast zatím dosahovala 41 procent.

Ještě vyšší byla účast v souběžných komunálních volbách, kde bylo zatím sečteno 18 procent okrsků a výsledky byly známy především z malých obcí. Účast dosahovala zhruba 55 procent.

Ze senátních kandidátů ČSSD si nejlépe vedl Miroslav Nenutil na Chebsku, pro něhož hlasovalo zhruba 47 procent voličů. Na Zlínsku místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková předstihla bývalého šéfa slušovického družstva Františka Čubu (SPO).

Právě sociální demokraté mohou v senátních volbách nejvíce ztratit. Obhajují totiž vítězství ve 23 z 27 obvodů, kde se nyní volí. Naopak hnutí ANO má nejvýhodnější výchozí pozici. Ve volbách může jen získat, neboť zatím nemá zastoupení v horní komoře.