Deště zvedají hladiny řek, na Šumavě dosáhly třetího povodňového stupně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vystoupala nad ránem Otava v Rejštejně a v Sušici a Vydra v Modravě na třetí povodňový stupeň. Po 08:00 klesla Vydra na druhý povodňový stupeň. Podle prognózy by měly hladiny toků v oblasti horní Otavy kulminovat během rána a dopoledne, déšť má slábnout, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vydali časně ráno meteorologové výstrahu před záplavami pro Klatovsko.

„Třetí stupeň je překročen na celé horní Otavě až po Sušici. Teď ráno ještě stoupá řeka na úplně nejvyšším úseku v pramenné oblasti, výrazněji pak v Sušici,“ uvedl ráno Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Během dne sice ještě bude pršet, ale výrazně slaběji než v noci a pondělí. „Zhruba 90 procent srážek už spadlo, sníh už také většinou odtekl. Takže žádná dramatická změna nebude,“ řekl ČTK.

Hladiny budou dopoledne kulminovat nejdříve na horním úseku, a to mírně nad aktuálním stavem. „V Sušici pak maximálně 20 až 30 centimetrů nad úrovní stavu ohrožení,“ uvedl Vlasák. Podle něj nejde o velkou povodeň, ale o dvou až pětiletou, která bývá na Otavě poměrně často. Kulminace bude pomalá bez ostrého zlomu, takže není jasné, zda bude v 09:00 nebo v 11:00, ale určitě během dne. Nebude ale výrazná, dodal.

Déšť během dne zeslábne

Podle aktuální předpovědi má i dnes na Šumavě vytrvale pršet, ovšem od západu by měl déšť postupně slábnout. Lidé by se měli vyvarovat veškerých aktivit v korytech rozvodněných řek i v jejich okolí, mají sledovat vývoj situace v médiích či na webu ČHMÚ a dodržovat pokyny záchranářů a úřadů.

Už v pondělí večer dosáhly řeky na čtyřech místech Šumavy prvního či druhého povodňového stavu. Momentálně platí první povodňový stupeň na Křemelné ve Stodůlkách a na Teplé Vltavě v Lenoře. Řeky se prudce zvedly i na horním toku Labe a Ohře, i tam mají ale hladiny během dne klesat.

Za posledních 24 hodin spadlo nejvíce srážek na Šumavě, a to v Prášilech - 66 milimetrů. V oblasti Krušných hor spadlo 45 mm a v Jizerských horách a Krkonoších až 44 mm. Srážky v kombinaci s oteplením ve vyšších polohách a nárazovým větrem způsobily rychlé odtávání sněhové pokrývky i ve vyšších polohách pohraničních hor.