Dienstbier bude kandidovat na post prvního místopředsedy ČSSD

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier bude kandidovat na post statutárního místopředsedy sociální demokracie. Na jarním sjezdu největší parlamentní strany by se o funkci mohl utkat se svým vládním kolegou a ministrem vnitra Milanem Chovancem nebo bývalým šéfem poslanců ČSSD Jeronýmem Tejcem, o nichž se ve straně mluví jako o možných kandidátech. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka by ale na tomto místě chtěl mít Chovance.

„Je pravda, že jsem dostal tři nominace na třech okresních konferencích v posledních dnech,“ řekl ČTK Dienstbier. „Jsem připraven především přispět k reformě, oživení sociální demokracie. Především budu usilovat o to, aby se doopravdy naplnilo to vnitrostranické referendum, a to zejména v prvním bodě, a to aby se změnilo rozhodování při sestavování kandidátek, aby to byl opravdu demokratický proces a všichni členové měli možnost se k tomu vyjadřovat,“ uvedl ke tomu, co chce prosazovat.

„Na pozici prvního místopředsedy ČSSD bych rád viděl Milana Chovance. Je to týmový hráč, sociální demokracii nerozděluje, ale spojuje, a mohu počítat s jeho pomocí při potřebných reformách, které chci v ČSSD prosadit,“ sdělil Právu Sobotka.

O místo druhého muže ČSSD by se Dienstbier mohl utkat s Tejcem, který chce do vedení strany kandidovat, a právě Chovancem, jehož řada spolustraníků vidí jako kandidáta na statutárního místopředsedu. Volební sjezd ČSSD se uskuteční 13. a 14. března příštího roku v pražském Kongresovém centru. Křeslo předsedy bude obhajovat premiér Bohuslav Sobotka, s největší pravděpodobností bez protikandidáta.