Do kauzy Lessy se vložil už i prezident

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus přijme ve středu na Pražském hradě policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten nedávno vyzval své podřízené, aby nepodléhali údajnému nátlaku, když vyšetřují závažné korupční kauzy směřující do vysokých pater politiky. Lessyho osoba byla dnes středobodem zájmu na mediální scéně, dobrý výhled má policejní šéf tedy zřejmě i na další dny.

Klaus by měl Lessyho přijmout v 11,00 hodin, informoval bez bližších podrobností mluvčí Hradu Radim Ochvat. Lessy v neděli vydal prohlášení, v němž své kolegy vyzývá k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných“ lidí. Policie podle něj musí zůstat apolitická.

Za to dnes policejní prezident schytal virtuální políček od premiéra. Premiér Petr Nečas (ODS) ho kvůli tomu dnes kritizoval. Lessy podle něj posouvá svou funkci směrem k „politickému aktivismu“.

Lessymu naopak za jeho chování fandí opozice. Podle ČSSD má ODS a vládní koalice strach z nezávislé policie. „Jsem přesvědčen, že jde o snahu znovu ochromit policii, uvést ji do stavu hybernace, v němž se nacházela celá léta před volbami, kdy nedokázala vyšetřit jedinou velkou kauzu rozkrádání veřejných peněz,“ přidal svůj názor předseda Věcí veřejných Radek John.

„Věta policejního prezidenta Lesyho, že mají policisté postupovat striktně podle předpisů a že se nemají nechat ovlivnit, to je přece základní krédo každého policisty,“ řekl České televizi poradce prezidenta republiky Jiří Payne. Zasahování prezidenta do jednání kolem Lessyho podle něj ovšem nepřichází v úvahu.

„Ale že se zajímá o to, jak věci fungují, jaká je nezávislost policie, její odborná připravenost a koncepce práce, to je zcela legitimní a patří to k funkci prezidenta,“ dodal.

Lessyho do čela policie loni v lednu jmenoval právě tehdejší ministr vnitra John, jehož strana v té době ještě byla součástí vládní koalice. Otázka obsazení postu policejního prezidenta přitom v té době byla jádrem sporu mezi VV a ODS.