Do stávky jde 20 tisíc učitelů z 1600 škol

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Sedmicka

Do středeční stávky učitelů se zapojí 20 tisíc lidí, tedy asi pětina všech vyučujících. Až do 09:00 zůstane zavřeno 1600 škol. Nejvíce nespokojenců je z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Naopak Praha se připojí spíše symbolicky. Kantoři tak protestují proti změnám v platových tarifech, o výši platu by měl nově rozhodovat ředitel školy, nikoliv délka praxe.

„V další tisícovce škol sice do práce nastoupí, ale učit nebudou,“ uvedl šéf školských odborů František Dobšík. Učitelé prý budou žáky jen „hlídat“. Odbory začaly svolávat stávku minulý týden v pátek, stovky škol prý odpověděly, že je to pro ně narychlo, ale že by podpořily třeba celodenní stávku v příštím roce. Ve středu bude zrušení takzvaného věkového automatu projednávat vláda. Kantorům se od ledna zvýší plat o 500 až 1500 korun.

Jen z Jihomoravského kraje se ke stávce připojilo 600 škol a přes šest tisíc zaměstnanců, v Moravskoslezském pak přes 200 škol a čtyři tísíce učitelů. Zřejmě nejslabší bude účast v hlavním městě. „Praha je v tomto konzervativní,“ komentoval to Dobšík. Mateřských, základních, středních a speciálních škol je v České republice celkově kolem 10 tisíc, učí v nich přes 100 tisíc pedagogů.

„Učitelky přijdou na ráno do práce, na tři čtvrtě na sedm. Školka se ale otevře až od devíti. Pokud někdo přivede dítě před devátou, přijmu ho,“ popsala stávkový plán ředitelka pražské Mateřské školy Šumavská Marie Marxtová. Žádné negativní reakce od rodičů prý nezaznamenali. Připustila ale, že většina rodičů jejich dětí stejně chodí do práce až na devátou, a pozdější otevření školky tak pro ně nebude problém.

Kantoři měli doposud jako poslední skupina zaměstnanců ve veřejném sektoru nárok na automatické zvyšování platu podle délky praxe. Nově by o tomto měl rozhodovat ředitel školy. Toho se obávají hlavně starší kantoři, kterým by prý teoreticky mohl klesnout plat na nástupních 20 tisíc korun.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce ale vyzvat ředitele škol dopisem, aby možnosti přeřazovat učitele v platových stupnicích využívali pouze zřídka, nejlépe jen při zvednutí tarifu a přidání peněz. Stávku odborů odsoudil s tím, že zájmy učitelů hájí jen on sám. Reagoval tak na to, že pedagogům se má už druhým rokem zvyšovat plat. Letos dostali navíc 2,1 miliardy, příští rok to budou čtyři miliardy do tarifů.

Pokud by vláda věkový automat zrušila, odboráři nevyloučili „větší akce“. Odbory už podpořila ČSSD.