Rada České televize i její šéf Dvořák se zatím udrží ve funkcích

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Generální ředitel ČT Petr Dvořák Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Volební výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby schválila výroční zprávy České televize za rok 2016. K jejich nepřijetí nabádal zákonodárce prezident Miloš Zeman.

Většina členů volebního výboru přijala výroční zprávy o činnosti a hospodaření České televize za rok 2016, proti byly jen dva hlasy. Nyní bude záležet na Poslanecké sněmovně, zda zprávy schválí. Na jejich přijetí záleží osud členů Rady České televize a jejího šéfa Petra Dvořáka.

Pokud by zákonodárci zprávy dvakrát nepřijali, všichni radní by skončili. Nová rada by pak zřejmě vybrala i Dvořákova nástupce.

„Byla to seriózní diskuse. Nepotvrdily se obavy, že chceme zprávy shodit,“ uvedl předseda výboru Stanislav Berkovec (ANO). Jestli dolní komora doporučení výboru vyslyší, však nechtěl odhadovat. „Názory jsou různé. Dostávám na stůl nejrůznější stížnosti,“ podotkl.

Podle Petra Dolínka (ČSSD) zpráva o činnosti ČT komplexně hodnotí její fungování. Televizi se podle něj dařilo i ve srovnání s ostatními veřejnoprávními médii v Evropě a zvýšil se podíl na sledovanosti na téměř 31 procent.

Podle výroční zprávy o hospodaření měla ČT vyrovnaný rozpočet s výnosy i náklady 6,83 miliardy korun.

Výbor a po něm sněmovna budou ještě rozhodovat o zprávách o činnosti a hospodaření ČT za rok 2017.

K neschválení zpráv a tedy k výměně vedení televize vyzval nedávno poslance prezident Miloš Zeman. „Samozřejmě bych si velmi přál personální změny v České televizi, i když je jako prezident nemohu vůbec ovlivnit,“ řekl.

Zeman ve svém inauguračním projevu na počátku března navíc obvinil ČT, že se příliš přikláněla ke straně TOP 09. Vycházel z analýzy, kterou předseda televizní rady Jan Bednář zpochybnil.

"Analýza kvalitní není, nedá se vyvodit, zda byl porušen zákon. Měřily se jen mechanické veličiny, tedy délka projevů politiků. Závěr a metoda mě nepřesvědčily," řekl Bednář.

Podle Bednáře je nepochopitelné, že prezidentovi nikdo z jeho okolí nevysvětlil, že analýza je sporná. "Prezident žije v omylu a myslí si, že analýza je v pořádku,“ dodal.