Do zahraničí míří stále více českého odpadu

odpadky

odpadky Zdroj: profimedia.cz

Množství českého odpadu, které putuje za hranice, rychle stoupá. V loňském roce šlo o 2,3 milionu tun, o rok dříve to bylo téměř 300 tisíc tun méně. Objem odpadu, který naopak míří do země, zůstává podle údajů Českého statistického úřadu zhruba stejný, 442 tisíc tun.

Expertka ČSÚ Miloslava Veselá zdůraznila, že se obchoduje pouze s materiály, které jsou určeny k dalšímu využití. Vývoz a dovoz odpadu, který by se nedal recyklovat, zákon neumožňuje. Doplnila, že většina odpadků míří do členských zemí Evropské unie.

V loňském roce podle statistiků připadlo na jednoho obyvatele Česka průměrně 320 kilogramů komunálního odpadu, z toho 46 kilogramů zamířilo k recyklaci. Zatímco množství odpadků na jednoho člověka podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové stoupá, množství vytříděného odpadu stagnuje. Do barevných kontejnerů se dostalo 13 procent odpadů z domácností.

Produkce komunálního odpadu ve střední EvropěProdukce komunálního odpadu ve střední Evropě | CSU

„Konkrétně bylo v roce 2011 na obyvatele vytříděno 15 kilogramů papíru, 11 kilogramů skla, 10 kilogramu plastů, pět kilogramů kovů a pět kilogramů ostatních odděleně sbíraných složek,“ sdělila Veselá.

Dodala, že za období posledních deseti let stouplo množství tříděného odpadu z 16 kilogramů v roce 2002 na 46 kilogramů loni.

Odpad - ilustračníOdpad - ilustrační | CTK

Celková produkce odpadů v České republice v loňském roce dosáhla 23,6 milionu tun, patří sem jak odpady podnikové, tak od obyvatel. Proti předchozímu roku se jedná o mírný pokles ve výši dvou procent. Podíl nebezpečných odpadů z celkového objemu představoval šest procent.

:

ČSÚ také poprvé zveřejnil data o druhotných surovinách, jedná se o vedlejší produkty výroby, například elektroodpady a autovraky. Celková produkce činila 21,2 milionu tun, pro další analýzy bude úřad potřebovat data z příštích let. Podle statistiků jde o významné téma, zpracování a obchodem s druhotnými surovinami zabývá 1500 firem s 25 tisíci zaměstnanci.