Dobeš chce přidat učitelům. Tak sníží sníží platy školníkům

tabule

tabule

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce vzít školníkům, kuchařkám či sekretářkám plošně pět procent z platů, uspoří tak 700 milionů korun. Ministerstvo školství totiž potřebuje ušetřit čtyři miliardy korun, která má dát základním a středním školám na platy učitelů, kterým to vláda slíbila. Napsal to dnes deník DNES.

„Vím, že je to velmi nepopulární, ale musíme ušetřit čtyři miliardy korun. Na platech školníků, kuchařek a uklízeček uspoříme 700 milionů korun,“ řekl deníku Dobeš.Těmto zaměstnancům škol přitom již v lednu vláda v úsporném balíčku snížila platy o deset procent. Vzhledem k tomu, že vydělávají obvykle mezi 13 tisíc až 15 tisíc korun hrubého, ztráta dalších šesti sedmi stovek korun se jich výrazně dotkne, píše list. Plánované úspory na platech se nelíbí odborářům. Takové škrty určitě vyvolají bouře nevole a zhorší atmosféru ve školách, míní předseda Českomoravského odborového svazu školství František Dobšík.

Školníci a kuchařky nebudou jediní, koho se opatření ministerstva dotknou. Dobeš chce brát peníze také vysokým školám. Dále má v plánu úplně zrušit pastelkovné, tedy balíčky pro prvňáky. „Tam uspořím 85 milionů korun. Dále jsem snížil investice na minimum. To se dotkne kupříkladu dětských domovů, kam jsme chtěli dát na nové fasády a opravy 300 milionů korun. Teď to má být 100 milionů korun, a to jen na havarijní rekonstrukce,“ uvedl ministr.

Upozornil, že pokud vláda rozpočet školství nenavýší, nebudou peníze ani na stavby nových sportovišť a z ministerstva bude muset odejít 23 procent úředníků, čímž ušetří další půlmiliardu.Dobeš se seznámením škrtů snaží od vlády získat pro svůj rezort více peněz. Zatím má 121 miliard, chtěl by 125 miliard korun, napsal dále deník DNES.