Dobeš chce z měst vykázat LED billboardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Acta non verba

Z měst by mohly brzy zmizet blikající LED billboardy. Ministerstvo dopravy chce totiž iniciovat změnu zákona o regulaci reklamy, která by odstranění interaktivních reklamních ploch nakázala. Velkých obrazovkových LED billboardů je ve městech kolem silnic čím dál víc. Policie upozorňuje, že jsou nebezpečnější než klasické světelné billboardy.

Proti LED billboardům se ostře staví kromě policie i občanské sdružení Acta Non Verba či astronomický ústav. „Z hlediska bezpečnosti silničního provozu se jedná o vůbec nejnebezpečnější formu venkovní reklamy. Například po instalaci LED obrazovky společnosti Media Channel ve Wilsonově ulici v Praze stoupl počet nehod v této lokalitě o 35 procent,“ upozorňuje Acta Non Verba.

Za nebezpečné považuje billboardy i ministerstvo dopravy. „I klasické billboardy rozptylují pozornost řidičů, tento typ je však ještě horší, protože se snaží upoutat pozornost řidiče za každou cenu,“ sdělil serveru E15.cz Martin Novák.

Ministerstvo dopravy má proto nyní v plánu svolat pracovní skupinu a spolu s ostatními ministerstvy pracovat na změně právních předpisů. „Domníváme se, že by šly billboardy omezit podle zákona o regulaci reklamy. Určitě jsme připraveni spolupracovat na jakémkoliv omezení nejen LED billboardů. Pro náš úřad je vždy primární bezpečnost řidičů před zisky jednotlivých společností,“ sdělil Novák. Odstranění všech typů billboardů z měst a obcí však podle Nováka není v tuto chvíli reálné.

Aby mohl začít resort začít konat, byl podle mluvčího potřeba podnět zvenčí. Ke změně zákona ministerstvo dopravy tento týden oficiálně vyzvalo sdružení Acta Non Verba.

:

„Velkým civilizačním problémem dneška je světelné znečištění. A k tomu LED billboardy velmi přispívají. Astronomům zhoršují pozorovací podmínky. A lidem se ztrácí noc před očima,“ upozornil na další problém, který se k LED billboardům váže, Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd a předseda odborné skupiny pro problematiku světelného znečištění České astronomické společnosti.

Od prvního zářijového dne začala platit novela zákona o pozemních komunikacích, která nařizuje z okolí silnic a dálnic stažení billboardů do pěti let. Na území měst a obcí ale norma neplatí.