Dokument: Lessy skutečně chtěl nové passaty

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Anna Vackova, E15

Roztržka mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a policejním prezidentem Petrem Lessym nabývá na síle. Tentokrát už se do hry ale dostávají ne tvrzení, ale psané dokumenty. Podle Kalouska prý dokazují, že pravda ve sporu o obsah jejich vzájemného telefonátu je na jeho straně.

Kalousek tvrdil, že Lessymu telefonoval nikoli kvůli ožehavému případu letadel CASA, ale kvůli žádosti nákup nových stíhacích passatů pro dopravní policii. Toto zdůvodnění Lessy odmítl s tím, že policie ani podle něj nyní o pořízení dalších těchto vozidel vůbec neusiluje. Podle Lessyho dotaci na passaty s Kalouskem dojednávali minulý rok, uvedl Lessy pro server iHNed.cz.

Týdeníku Euro a serveru E15.cz se ale podařilo získat z vládních zdrojů jednu z dokumentací, ze které vyplývá, že policejní prezídium nová vozidla, o kterých Kalousek mluvil, skutečně požadovalo. V tomoto dopise z 27. ledna Lessy ministra vnitra Jana Kubiceho žádá, aby požádal Kalouska o 94,7 milionu korun, z čehož 17,7 milionu mělo být určeno na passaty.

Kalousek pak při dnešním vystoupení ve Sněmovně oznámil, že další dokumenty k žádosti o passaty existují i z letošního května, a předal je k dispozici. „Následnou žádost Kubiceho o mimořádné zvýšení rozpočtové kapitoly rezortu vnitra jsem v dopise z 24. května zamítl,“ tvrdí Kalousek.

„Když už vás mám na drátě, loni jste nám pomohl s těmi passaty, mohl byste nám pomoci zase? Potřebovali bychom asi 20 milionů,“ parafrázoval Kalousek svůj telefonický hovor s Lessym. „Pan policejní prezident přitom opakovaně a veřejně prohlásil, že o passatech nepadlo ani slovo. Písemné dokumenty dokládají, že je tvrzení není pravdivé,“ dodal Kalousek.

Ministr posléze České televizi řekl, že na Lessyho kvůli nepravdivému nařčení, že zasahoval do kauzy Casa, podá žalobu a bude požadovat jeho omluvu. „Nechci ji kvůli sobě. Od toho pána o ni nestojím. Ale chci ji pro ty, kteří mi věří, a chci ji pro poctivé policisty, kteří jen kroutí hlavou nad tím, jakého mají policejního prezidenta,“ prohlásil.

„Pan Kalousek opět ukázal, jak dokáže odkloňovat fakta. Má talent na to mít nesmyslné nápady, které podstatu věci zahrávají do autu,“ reagoval na ministrovo vystoupení místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj je podstatné, zda se potvrdí, že ministr financí svými telefonáty vstupoval do kauzy a mohl se tak dopustit trestného činu zneužití pravomoci veřejné osoby. „A právě proto by měla být ustavena vyšetřovací komise,“ poznamenal Zaorálek.

O sporu mezi Kalouskem a Lessym čtěte více:

Koaliční strany naopak argumentují slovy, že dřívější komise nikdy nic neobjasnily.

Za Lessyho se dnes postavil prezident Václav Klaus. Po dnešní vzájemné schůzce , aby byly ukončeny přímé i nepřímé útoky na policii. „Situaci je třeba zklidnit, je třeba zchladit hlavy. Z těchto důvodu chci pana policejního prezidenta ujistit ho, že má mou podporu ve snaze zabránit destabilizaci policie a uchránit ji od vnějších vlivů,“ uvedl Klaus.