Dozvuky kontroverzní privatizace. Připomeňte si, kdo je kdo v kauze OKD

Miloš Zeman: Bývalá vláda současného prezidenta, který Bakalu opakovaně nazval tunelářem, se podle expremiéra Bohuslava Sobotky podílela na tom, že stát ztratil nad OKD kontrolu. „Akcie těžební společnosti se zadarmo rozdávaly tak dlouho, až stát přišel o majoritu,“ řekl poslancům Sobotka.

Miloš Zeman: Bývalá vláda současného prezidenta, který Bakalu opakovaně nazval tunelářem, se podle expremiéra Bohuslava Sobotky podílela na tom, že stát ztratil nad OKD kontrolu. „Akcie těžební společnosti se zadarmo rozdávaly tak dlouho, až stát přišel o majoritu,“ řekl poslancům Sobotka. Zdroj: profimedia.cz

Zdeněk Bakala: Jeho tehdejší investiční skupina RPG Industries koupila OKD koncem roku 2004 od společnosti Karbon Invest i s 43 tisící hornickými byty. Bakala před poslaneckou komisí vypovídat nechce. Tvrdí, že není nestranná a zasahuje do soudních projednání případů kolem OKD.
Jiří Rusnok: Někdejší ministr financí v Zemanově kabinetu a současný guvernér ČNB objasňoval komisi právě období, kdy stát přestal OKD ovládat. Detaily však novinářům odmítl prozradit. „Ptali se mě na to, co si pamatuji, tak jsem jim to řekl. Tím to skončilo,“ uvedl.
Bohuslav Sobotka: Byl ministrem financí ve vládě, která minoritní podíl v OKD prodala v září 2004 firmě Karbon Invest Viktora Koláčka za 4,1 miliardy korun. Ten už v té době držel většinu akcií OKD. Přeprodej celé společnosti Bakalově skupině, který se uskutečnil ještě v listopadu téhož roku, Sobotku podle jeho slov velmi překvapil.
Vladimír Špidla: Vedl vládu, když se privatizace menšinového podílu v OKD chystala. Po výslechu poslaneckou komisí nechtěl hovořit o podrobnostech. Podobně jako Sobotka uvedl, že „karty byly rozdané už ve druhé polovině devadesátých let, kdy stát ztratil v OKD většinu“.
Miroslav Grégr: V Zemanově vládě řídil ministerstvo průmyslu a obchodu. Před poslanci vypovídal více než hodinu, tedy asi stejně dlouhou dobu jako Rusnok. Mediím se vyhnul, když budovu dolní komory parlamentu opustil bočním vchodem.
9
Fotogalerie

Sněmovní vyšetřovací komise prověřující privatizaci OKD se snaží předvést jednu z nejdůležitějších postav patnáct let staré kauzy - Zdeňka Bakalu. Ten však odmítá před komisi předstoupit. Tvrdí, že není nestranná a zasahuje do soudních projednání případů kolem OKD. Bakala však není jediným aktérem kauzy. Prohlédněte si fotogalerii osob, které se různým způsobem podílely na privatizaci OKD. 

Připomeňte si také, jak se vyvíjela kauza OKD: