Poslanecká komise se kvůli Bakalovi nejspíš obrátí na policii

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: profimedia.cz

Poslanecké vyšetřovací komisi k privatizaci menšinového státního podílu v těžební společnosti OKD nadále chybí výslech klíčového svědka, finančníka Zdeňka Bakaly. Jeden z hlavních aktérů téměř patnáct let staré kauzy, který dlouhodobě pobývá ve Švýcarsku, nadále odmítá vypovídat.


 
 

„Pokud se v úterý nedostaví nebo nedorazí nějaká žádost o stanovení náhradního termínu s omluvou, požádá komise policii, aby ho předvedla. Jinou pravomoc nemáme,“ řekl šéf sněmovního orgánu Lukáš Černohorský (Piráti).

Bakala přes svého mediálního zástupce vzkázal, že nepřijde, protože komise podle něj není nestranná. „S ohledem na chování některých osob, zejména politiků, včetně některých členů komise, je zřejmé, že by má výpověď mohla být zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů,“ uvedl v narážce na několik civilních řízení před soudy, kde je nucen se v souvislosti s OKD hájit.

Černohorský považuje Bakalovy důvody za alibismus a snahu se vyvinit ještě předtím, než jeho tým, kde jsou zastoupeny všechny sněmovní strany, k nějakým závěrům dospěje. „Vzdává se možnosti vysvětlit nám své kroky a obhájit je,“ dodal s tím, že komise své závěry předá policii, která je prověří.

Závěrečnou zprávu mají poslanci předložit do 12. října, kromě toho mohou podat trestní oznámení. Tuto možnost zatím Černohorský nechce komentovat.

Komise už vyslechla expremiéry Vladimíra Špidlu, Jiřího Rusnoka a Bohuslava Sobotku nebo některé bývalé ministry. Vypovídat mají ještě například šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý nebo europoslanec Pavel Telička.

Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu. Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD. Výsledky má předložit plénu na podzim příštího roku.