Druhý důchodový pilíř skončí 1. ledna, peníze lidé dostanou zpět do roka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Klienti si budou moci vybrat, zda dostanou peníze poštou, na konto nebo zvolí penzijní připojištění ve třetím pilíři. Ten vláda plánuje zatraktivnit a otevřít ho i pro děti mladší osmnácti let.

První den roku 2016 přinese začátek konce druhého pilíře penzijního pojištění. Jeho definitivní zánik proběhne postupně do konce roku 2016. Veškeré naspořené prostředky by měly být podle návrhu zákona schváleného poslanci vyplaceny klientům na jejich bankovní účty nebo převedeny na penzijní spoření, tedy třetí pilíř penzijního připojištění.

Takzvaný druhý pilíř byl součástí českého důchodového systému vytvořeného 1. ledna 2013, založeného původně na třech pilířích. První pilíř je čistě státní a funguje na průběžném principu. Účast v něm je povinná a přispívá se do něj formou sociálního pojištění, které se automaticky strhává ze mzdy.

Další dva pilíře provozují privátní penzijní společnosti. Ve druhém a třetím pilíři si každý může spořit sám na svůj důchod. Do druhého pilíře si jeho účastník pravidelně vkládá dvě procenta své hrubé mzdy a stát mu k nim přidává tři procenta z jeho sociálního pojištění. Třetí pilíř tvoří bývalé penzijní připojištění.

Z rozhodnutí o ukončení druhého důchodového pilíře vyplývá, že smlouvu na důchodové spoření nebude možné nabitím účinnosti zákona již registrovat v Centrálním registru smluv. Účinnost tohoto zákona nastala od 1. července 2015. V současnosti již není možné uzavírat smlouvu o důchodovém spoření.

Malý zájem

Druhý pilíř nebyl v České republice příliš populární, oslovil jen zhruba 84,5 tisíce zájemců. Klienti budou na začátku příštího roku informováni v souladu s připravovaným zákonem o možnostech vyplacení prostředků z důchodových fondů. Podle legislativního návrhu schváleného poslanci, který ještě čeká posuzování v Senátu, existuje několik variant jak naložit s prostředky.

Jednou z nich je převedení peněz na bankovní účet, další je jejich přesměrování do třetího pilíře. Třetí možností je vyplacení peněz v hotovosti, respektive poštovní poukázkou. K 1. červenci příštího roku budou fondy zrušeny a vstoupí do likvidace. Účastníci druhého pilíře musí sdělit nejpozději do 30. září 2016 penzijní společnosti své jméno, rodné číslo nebo datum narození, zvolený způsob výplaty a číslo účtu, kam mají být prostředky převedeny.

Změny se dotknou rovněž třetího důchodového pilíře. Od příštího roku by mělo dojít ke zvýšení hranice pro daňovou úlevu. Zaměstnavatelé tak budou moci přispívat na pojištění o 20 tisíc korun více oproti současné částce 30 tisíc korun. Z daní si zároveň bude možné odečíst připojištění se státním příspěvkem v celkové roční výši 24 tisíc korun místo současných 12 tisíc korun.

Plnoletí mohou vybrat skoro třetinu

Nově by měli mít možnost spořit na důchod také lidé mladší 18 let. Po dovršení plnoletosti si budou moci z naspořené částky vybrat jednorázově 30 procent. To bude možné jenom za podmínky, že důchodové spoření trvalo minimálně deset let a klient během posledních dvou let nezměnil penzijní společnost. Na rozdíl od stavebního spoření nebudou rodiče v případě dětí potřebovat souhlas soudů.

Zlepší se také podmínky pro poskytovatele penzijního pojištění. Jejich provize za uzavření smlouvy se zvýší až na 1760 korun ze současných 880 korun.

Sníží se také věková hranice pro nárok na výplatu naspořených peněz. Lidé si budou moci peníze vybrat v 60 letech namísto současné úpravy, která to umožňuje až po dosažení důchodového věku. Tato změna se týká jen přibližně 300 klientů, kteří mají peníze v takzvaných účastnických fondech. Lidé, kteří si nechají peníze vyplácet postupně alespoň po dobu deseti let, budou osvobozeni od patnáctiprocentní daně z výnosu.

Celý článek si můžete přečíst na serveru BusinessInfo.cz

David Marek: Smutný konec jedné reformy