Druhý pilíř definitivně skončí koncem roku 2016, rozhodla vláda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Ke konci příštího roku definitivně skončí druhý pilíř důchodového spoření. Rozhodla o tom vláda. Podle návrhu by ve druhém pilíři nemělo být možné od začátku roku 2016 spořit a peníze by měli účastníci dostat zpět do konce uvedeného roku.

Sněmovna již na konci dubna schválila vládní novelu, která uzavírá fondy druhého důchodového pilíře pro nové klienty. Cílem je zamezit spekulativním snahám přihlásit se na poslední chvíli do systému a získat případné výhody od státu.

„Vláda dnes udělala definitivní tečku za druhým pilířem důchodového systému, nepovedeným experimentem pravicových vlád, o který byl mizivý zájem a který se ukázal pro důchodový systém jako slepá ulička,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Asociace penzijních společností: Zrušení pilíře není správný rok
„Zrušení druhého pilíře není správný krok, penzijní společnosti ho ale respektují. Když už ale bude existovat opět pouze třetí pilíř, je o to důležitější, aby byl pro lidi skutečně atraktivní. Úpravy třetího pilíře, které dnes vláda schválila spolu s ukončením druhého, nejsou dostačující,“ řekl mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček.
Z návrhu zákona podle Sedláčka vypadla možnost navýšit provizní strop pro prodejce. Ten podle něho v současné době činí 3,5 procenta z průměrné mzdy, tedy zhruba 850 korun. „Absence této úpravy je klíčová, protože nyní ubývá ve třetím pilíři kvartálně asi 40 tisíc účastníků. Prodejci totiž nejsou motivováni produkt prodávat,“ dodal Sedláček.

Pozůstatek Nečasovy vlády využilo 83 tisíc lidí

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Od roku 2013 mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého. Využilo toho kolem 83 tisíc lidí. ČSSD ještě jako opoziční strana avizovala, že po svém nástupu do vlády druhý pilíř zruší. Nynější kabinet sociálních demokratů, ANO a lidovců se k tomu zavázal v koaliční smlouvě.

Důchodové fondy by měly být podle dnes schváleného návrhu ministerstva financí zrušeny k 1. červenci 2016 a tímto dnem vstoupit do likvidace. Ta by měla být ukončena převedením prostředků a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017.

Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek na penzijní připojištění se státním příspěvkem nebo doplňkové penzijní spoření (tzv. III. pilíř). „Pokud účastník nezareaguje na výzvu penzijní společnosti k volbě způsobu vypořádání prostředků, penzijní společnost převede tyto prostředky na určený účet správce pojistného a následně na osobní daňový účet účastníka,“ uvádí předkládací zpráva k návrhu.

Materiál dále uvádí, že „pokud si bude chtít účastník druhého pilíře zachovat procentní výměru státního důchodu, jako by účastníkem II. pilíře nebyl, doplatí si individuálně pojistné na důchodové pojištění.“ K tomu může využít například i vyplácené peníze z druhého pilíře.

Nezodpovědný krok, absence alternativy, reaguje opozice
Zrušení druhého pilíře penzijního systému je nezodpovědné. Tvrdí to pravicová opozice. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek dnes kritizoval vládu za to, že za zrušený pilíř nenabídla žádnou alternativu. Experti ODS Lenka Kohoutová a Jan Skopeček v tiskové zprávě napsali, že vláda dělá z účastníků pilíře rukojmí a ignoruje neudržitelnost průběžného systému. Naopak podle Jiřího Dolejše (KSČM) jde o ukončení nepovedeného experimentu, s rozhodnutím vlády souhlasí.

Ministerstvo financí zároveň se zrušením druhého pilíře navrhuje více zatraktivnit doplňkové penzijní připojištění, tzv. třetí pilíř. Jednou z cest by mělo být zrušení omezení věku účastníka systému, dnes je omezeno 18. rokem. Dále chce MF také upřednostnit postupné vyplácení naspořených prostředků. „Navrhuje se tedy, aby i penze vyplácená po dobu delší než deset let byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů,“ uvedlo MF. Zmírnit by se měly i přísné limity fondů pro investování a rozšířit okruh investičních nástrojů.

Ukončení systému II. pilíře si podle důvodové zprávy k zákonu vyžádá náklady na straně penzijních společností zhruba 150 milionů korun, především v souvislosti s výplatou peněz účastníkům a motivací přechodu do III. pilíře. V případě státu budou náklady záviset na počtu účastníků, kteří přejdou do III. pilíře. „Celkově lze shrnout, že odhady nákladů se mohou v téměř nereálných extrémech pohybovat mezi minimálně 40 miliony korun až po zhruba jednu miliardu korun,“ uvedlo MF.

Vladimír Bezděk: Je tu jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen