Druhý pilíř končí. Byl jen pro bohaté, hodnotí Bělobrádek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Druhý pilíř důchodového systému by měl s příštím rokem skončit, přičemž jeho klienti následně dostanou peníze zpět. Předpokládá to vládní důchodová novela a změnový zákon, které dnes podpořila Sněmovna. Pravicová opozice v podobě TOP a Starostů a ODS zablokovala zrychlené schválení předloh už v prvním čtení. Nyní je posoudí rozpočtový výbor, když TOP 09 a Starostové neprosadili návrhy na jejich zamítnutí nebo přepracování.

Jiná, už dřív schválená norma, uzavřela fondy druhého důchodového pilíře pro nové klienty. Cílem bylo zamezit spekulativním snahám přihlásit se na poslední chvíli do systému a získat případné výhody od státu. „Udržovat druhý pilíř, do kterého není možné se přihlásit, není ekonomicky efektivní pro provozovatele ani pro stát,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zrušení druhého pilíře je podle Sobotky další logický krok. „Druhý pilíř je mrtvý,“ poznamenal předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), když poukazoval například na nízký počet účastníků.

Aspoň nějaká reforma, reaguje opozice

„Nechápu, proč rušit něco, co je aspoň nějaká reforma,“ řekla Jitka Chalánková z TOP 09 a Starostů. Její kolegyně z klubu Helena Langšádlová i další opoziční poslanci chtěli po vládě alternativu, jinak je podle nich rušení druhého pilíře nezodpovědné.

Občanský demokrat Vladislav Vilímec soudí, že zrušením pilíře klesne důvěra v to, že stát dodržuje pravidla. Bylo podle něho chybou, že toto spoření bylo postaveno na dobrovolnosti, ne na povinnosti.

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek poznamenal, že druhý pilíř byl jen pro bohatší lidi, kteří si můžou dovolit odkládat peníze stranou. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pravici vzkázal, že mohla vyřešit důchodovou reformu už v minulosti. Od vlastního návrhu, o němž mluvil před několika měsíci, ale ustoupil.

Projekt Nečasovy vlády

Druhý důchodový pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Od roku 2013 mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého. Využilo toho kolem 85 tisíc lidí. ČSSD ještě jako opoziční strana avizovala, že po svém nástupu do vlády druhý pilíř zruší. Nynější kabinet sociálních demokratů, ANO a lidovců se k tomu zavázal v koaliční smlouvě.

Důchodové fondy by měly být podle návrhu zrušeny k červenci příštího roku a tímto dnem vstoupit do likvidace. Likvidace by měla být ukončena převedením prostředků a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017. Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře.

Asociace penzijních společností: Zrušení pilíře není správný rok
„Zrušení druhého pilíře není správný krok, penzijní společnosti ho ale respektují. Když už ale bude existovat opět pouze třetí pilíř, je o to důležitější, aby byl pro lidi skutečně atraktivní. Úpravy třetího pilíře, které dnes vláda schválila spolu s ukončením druhého, nejsou dostačující,“ řekl mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček.
Z návrhu zákona podle Sedláčka vypadla možnost navýšit provizní strop pro prodejce. Ten podle něho v současné době činí 3,5 procenta z průměrné mzdy, tedy zhruba 850 korun. „Absence této úpravy je klíčová, protože nyní ubývá ve třetím pilíři kvartálně asi 40 tisíc účastníků. Prodejci totiž nejsou motivováni produkt prodávat,“ dodal Sedláček.

„Pokud účastník nezareaguje na výzvu penzijní společnosti k volbě způsobu vypořádání prostředků, penzijní společnost převede tyto prostředky na určený účet správce pojistného a následně na osobní daňový účet účastníka,“ uvádí předkládací zpráva k návrhu. Pokud si klient druhého pilíře bude chtít zachovat procentní výměru státního důchodu, jako by v něm nefiguroval, bude si muset důchodové pojištění doplatit. K tomu může využít například i vyplácené peníze z druhého pilíře.

Změnový zákon by měl podle vlády více zatraktivnit takzvaný třetí důchodový pilíř. Lidé by si v něm mohli spořit na penzi dřív než od 18 let věku. Zvýhodnit se má postupné vyplácení naspořených peněz. Penze vyplácená po dobu delší než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů. Zmírnit by se měly i přísné limity fondů pro investování a rozšířit by se měl okruh investičních nástrojů.

Vladimír Bezděk: Je tu jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen