Důvěra v českou ekonomiku v květnu klesla na 99,2 bodu

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: Profimedia.cz

Celková důvěra v českou ekonomiku po dubnovém růstu v květnu klesla o 0,9 bodu na 99,2 bodu. V porovnání s předchozím měsícem jsou méně optimističtí v pohledu na ekonomický vývoj podnikatelé. Naopak u spotřebitelů důvěra meziměsíčně stoupla o 1,3 bodu na 113,8 bodu, což je dosud nejvyšší hodnota. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátory důvěry podnikatelů i spotřebitelů vyšší.

Důvěra spotřebitelů je podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera ve světle posledních událostí na světových trzích spíše velkým překvapením. "Je tak patrné, že současný příznivý vývoj na trhu práce spojený s růstem mezd udržuje tuzemské domácnosti v optimistickém duhu," uvedl.

Snížení důvěry mezi podnikateli není prozatím podle Seidlera nutné vnímat negativně. "V obchodě může jít o jednorázový efekt květnových svátků a průmysl je prozatím spíše ovlivněn růstem nejistoty z budoucnosti, hodnocení současnosti však zůstává příznivé," uvedl.

U podnikatelů se důvěra v ekonomiku od dubna snížila o 1,4 bodu na 96,2 bodu. Menší očekávání ohledně ekonomického vývoje deklarovali podnikatelé v průmyslu, stavebnictví, obchodě i vybraných službách.

U průmyslových podniků se důvěra v ekonomiku meziměsíčně snížila o 2,1 bodu na 95 bodů. Jejich hodnocení celkové i zahraniční poptávky, stavu zásob hotových výrobků a úrovně zaměstnanosti se od dubna sice téměř nezměnilo, tempo růstu výrobní činnosti v dalším čtvrt roce bude podle nich ale nižší. Stejně tak se snížila jejich očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro další tři a šest měsíců.

Ve stavebnictví důvěra podnikatelů v ekonomiku klesla o půl bodu na 96,6 bodu. Firmy hodnotily svou současnou ekonomickou situaci a poptávku po stavebních pracích obdobně jako v dubnu a nezměnilo se ani jejich očekávání tempa růstu stavební činnosti a zaměstnanosti. Podnikatelé rovněž předpokládají, že se v dalších třech měsících zlepší ekonomická situace, pro delší období jsou však jejich očekávání horší.

Důvěra podnikatelů v oblasti obchodu v květnu meziměsíčně klesla o 2,5 bodu na 98,1 bodu a u firem podnikajících ve službách se snížila o půl bodu na 97,2 bodu.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku zvýšila o 1,3 bodu na hodnotu 113,8 bodu. Podle zjištění ČSÚ se snížili jejich obavy ze zhoršení ekonomické situace v dalším půl roce a méně se obávají i zvýšení nezaměstnanosti. Obavy z růstu cen a zhoršení vlastní finanční situace se nezměnily stejně jako úmysl spořit.