Důvěra v ústavní instituce klesá

Česká republika, ČR, Pražský hrad

Česká republika, ČR, Pražský hrad Zdroj: ctk

Důvěra lidí ve všechny ústavní instituce v červnu klesla, nejméně lidé věří sněmovně a vládě premiéra Petra Nečase (ODS). Více než polovina důvěřuje obecním zastupitelstvům a prezidentovi. Vyplývá to z výsledků šetření Centra pro průzkum veřejného mínění (CVVM). Zvýšila se nespokojenost s politickou situací, vyjádřily ji tři čtvrtiny dotázaných. Od loňských parlamentních voleb je to nejhorší hodnocení politické situace.

Lidé nejméně věří Poslanecké sněmovně, pozitivní názor na ni zastává 15 procent účastníků průzkumu, od května jejich podíl klesl o tři procentní body. Pokles o pět procentních bodů zaznamenala vláda, které nyní důvěřuje 17 procent dotázaných. Podobné výsledky přinesl minulý týden průzkum agentury STEM, podle něhož se důvěra ve vládu propadla na 16 procent a ve sněmovnu na 19 procent.

CVVM uvedlo, že největší podíl důvěry mají obecní zastupitelstva, kterým věří 59 procent lidí, a prezident, který se těší důvěře 55 procent respondentů. Zastupitelstva od května ztratila dva a prezident pět procentních bodů.

Duvera obyvatel ústavním institucímDuvera obyvatel ústavním institucím|CVVM

Zdroj: CVVM

Největší pokles důvěry zaznamenala krajská zastupitelstva, zatímco v květnu získala kladné hodnocení od 44 procent, v červnu jen od 36 procent lidí. Celkem 21 procent dotázaných věří Senátu, je to o tři procentní body méně než před měsícem.

Vývoj spokojenosti/nespokojenosti s politickou situací od parlamentních voleb v r. 2010 (v %)Vývoj spokojenosti/nespokojenosti s politickou situací od parlamentních voleb v r. 2010 (v %)|CVVM

Zdroj: CVVM

Spokojenost se současnou politickou situací v průzkumu vyjádřilo šest procent lidí, oproti minulému dotazování se výsledek příliš nezměnil. Naopak se zvýšil podíl nespokojených, který z květnových 70 procent stoupl na 75 procent. Nespokojenost s politickou situací častěji vyjadřují sympatizanti KSČM a ČSSD, lidé, kteří svou životní úroveň považují za špatnou, a lidé starší 60 let .Průzkumu, který se uskutečnil od 6. do 13. června, se zúčastnilo 1005 lidí ve věku od 15 let.