Dva lidé zahynuli při nehodě vrtulníku na Plzeňsku

Nehoda vrtulníku na Plzeňsku

Nehoda vrtulníku na Plzeňsku Zdroj: CTK

Mezi Kaznějovem a Rybnicí na severním Plzeňsku se dnes odpoledne zřítil vrtulník. Na místě zemřeli dva lidé, řekla ČTK policejní mluvčí Hana Štefflová. Nehoda se stala po 15:30, stroj dopadl na zem asi 300 metrů za obcí Rybnice. Policejní mluvčí Martina Korandová později doplnila, že při nehodě zahynuli dva muži.

Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby potvrdil úmrtí dvou lidí. „Poranění byla natolik devastující, že nebylo možné zatím určit pohlaví ani věk osob,“ řekl.

Podle starosty Rybnice Tomáše Kozla havaroval zřejmě menší soukromý vrtulník na posekaném poli nedaleko areálu firmy Best. „Na místě jsou hasiči a policie, která místo zapáskovala a nepouští tam,“ řekl. Nebylo vidět, že by z místa nehody stoupal kouř, dodal.

Mluvčí hasičů Pavla Jakoubková doplnila, že na místo vyjeli hasiči z Plas a dobrovolní hasiči z okolních obcí. Stroj po nehodě nehořel. „Na místo nyní míří odborníci na vyšetřování leteckých nehod, kteří si místo převezmou. My budeme zajišťovat okolí a vyčkávat na pokyny vyšetřovatelů,“ dodala.

Nehoda se stala nedaleko letiště v Plasích. Podle jednoho z členů tamního aeroklubu Karla Maříka odtud občas startoval soukromý čtyřmístný vrtulník Robinson Raven 44. Plaské letiště uvádí jako svou domovskou společnost GES Air, která podle webových stránek disponuje i vrtulníky Robinson.

Firma nabízí letecké práce, leteckou školu a vyhlídkové lety. Logo patrné z trosek stroje odpovídá logu ze snímků vrtulníku této firmy. Trosky zdemolovaného stroje jsou na poli na dvou místech vzdálených od sebe několik stovek metrů, hlásí z dějiště nehody fotoreportér ČTK.

V Plzeňském kraji havaroval soukromý vrtulník také loni u šumavské Modravy. Vrtulník Robinson R44 Raven II pilotovaný mužem z Prahy vzlétl loni 29. března z pozemku u rekreačního zařízení v Modravě. Podle vyšetřování nehodu zavinila chyba devětapadesátiletého pilota, který vzlétl za nepříznivého počasí, ztratil vizuální kontakt se zemí, strojem zavadil o vrcholky stromů a havaroval krátce po vzletu poblíž Filipovy Hutě. Pilot ve zdemolovaném stroji zemřel. Policie letos případ odložila.