Dvojkou TOP 09 má být Marek Ženíšek, podpoří ho Kalousek i Schwarzenberg

Marek Ženíšek

Marek Ženíšek Zdroj: Michael Tomes, E15

Volební sněm TOP 09, který se uskuteční o víkendu v Praze, velmi pravděpodobně nepřinese dramatický souboj o post druhého muže partaje. Jediným oficiálním kandidátem je řadový místopředseda zodpovědný za zahraniční problematiku, exnáměstek bývalého šéfa rezortu zdravotnictví Leoše Hegera, šestatřicetiletý poslanec a politolog Marek Ženíšek.

Možného soupeře by mu mohla vybrat ještě poslední krajská nominační konference strany, která se koná dnes na jižní Moravě. Protikandidát se může objevit i krátce před volbou na sněmu. Pozice plzeňského rodáka se však zdá pevná. Stojí za ním oba zakladatelé topky Karel Schwarzenberg i jeho očekávaný nástupce v roli lídra Miroslav Kalousek.

„Než jsem kandidaturu veřejně oznámil, zjišťoval jsem, jakou podporu mám v krajích. Zajímal mě i názor současného prvního místopředsedy,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 Ženíšek. Právě Kalousek řekl, kdo by měl být jeho pravou rukou.

„Stoprocentní podporu všech delegátů mít nebudu, vím o svých nedostatcích. Kdybych si ale nebyl jistý, že obstojím, tak bych nekandidoval,“ sdělil adept na Kalouskovu pozici. Dodal, že chce krýt předsedovi záda a moderovat vnitrostranickou debatu jak ve vedení, tak směrem k regionům.

Heger kandidaturu na Kalouskova zástupce dlouho zvažoval, nakonec však Ženíškovi slíbil podporu.

Ženíškovi se zřejmě nepostaví žádný z řadových místopředsedů včetně Hegera. Právě on měl jako příští první místopředseda vyvažovat Kalouskův někdy až příliš konfrontační styl. „Platí, že budu kandidovat na řadového místopředsedu,“ napsal včera Heger v textové zprávě.

Kandidaturu na Kalouskova zástupce podle dostupných informací dlouho zvažoval, nakonec ale Ženíškovi slíbil podporu.
Spolu s Hegerem budou obhajovat funkce řadových místopředsedů Helena Langšádlová a Pavol Lukša, kteří už získali nominace z krajů. Mají je i členové předsednictva František Laudát a Tomáš Tesař.

Kalousek si přeje, aby v nejužším vedení bylo více žen. Asi největší šance mají poslankyně Markéta Adamová a Jitka Chalánková. Nově by se mohl dostat mezi špičky strany poslanec Václav Horáček.