E15.cz online: Sobotka připravuje separátní jednání o nové vládě

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Euro - Tomas Novak

Rozkol v ČSSD graduje. Za sotva necelé dva dny od voleb strana stačila vyzvat k rezignaci předsedu Bohuslava Sobotku, rozhádat se na sociálních sítích a nyní i vytvořit dva paralelní týmy pro povolební vyjednávání. Jeden má vést první místopředseda Michal Hašek, druhý právě Sobotka. Ten výzvu k rezignaci odmítl a začal připravovat vlastní jednání o budoucí vládě.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je situací v ČSSD šokován, protože tato strana, vítěz voleb, prý destabilizuje naši politickou situaci. „Doufám, že voliči sledují, co se tam děje, a že pochopili, že polistopadovým stranám jde jen o moc a peníze,“ prohlásil předseda druhého nejsilnějšího volebního uskupení.

ONLINE:

17:50Sobotku podpořily stovky demonstrantů

Zhruba tisícovka příznivců Bohuslava Sobotky dnes pochodovala směrem na Hradčanské náměstí. Pochodu na Sobotkovu podporu zúčastnili i senátor za ČSSD Jiří Dientsbier, šéf odborů Jaroslav Zavadil a další člen ČSSD Karel Březina. Všichni se shodně vyjádřili, že změnu předsedy může provést jen ústřední výkonný výbor strany, nikoliv samotné předsednictvo.

Lidé na transparentech poukazovali na tajné jednání Sobotkových odpůrců s prezidentem Milošem Zemanem - „Nechceme zradu z Hradu“ - nebo přirovnávali současnou situaci k situaci v roce 1948 - „Hašek = Fierlinger“.

Pochod se vydal směrem k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, k níž Sobotka položil věnec. Na večerní předávání vyznamenání prezidentem Zemanem se nedostaví. Podle svých slov se bude se radši věnovat lidem, kteří ho přišli podpořit, a debatám s nimi.

17:44 Místopředseda strany Zdeněk Škromach trvá na tom, že Sobotka by měl odstoupit. „Každý funkcionář strany by takové rozhodnutí měl respektovat,“ řekl. Sobotka si podle něj v předvolební kampani počínal autoritativně a málo dbal na názory předsednictva strany. Také proto nese hlavní vinu na volebním neúspěchu, tvrdí Škromach.

17:17Sobotka povede separátní povolební jednání

Bohuslav Sobotka povede z titulu předsedy ČSSD vlastní jednání o nové vládě, už se na tom telefonicky domluvil se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Navíc se večer nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání na Hradě. Řekl to dnes na Pohořelci, odkud vyrážel pochod několika stovek jeho příznivců směrem na Hradčanské náměstí. Polovební jednání přitom za ČSSD chtěla vést skupina straníků kolem Michala Haška, která Sobotku vyzvala k rezignaci funkci předsedy strany.

Čtěte více

16:24Klaus: Z ODS se vytrácí autentičnost

Exprezident Václav Klaus opět předvedl zvláštní smysl pro analýzu. Místo reflexe výprasku, který ve volbách utržilo jím podporované hnutí Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové, se raději znovu obul do ODS. Té prý nevyšla sázka na zjednodušený antikomunismus, ztělesňovaný některými představiteli strany. Podle Klause udělala ODS chybu také v tom, že pustila do svých řad lidi z byznysu a ideologii havlismu.

Čtěte více

16:03Bělobrádek z KDU-ČSL se chce sejít se špičkami ČSSD kvůli sporu ve straně

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by se chtěl ještě dnes sejít s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a jeho zástupcem Michalem Haškem, kteří se dostali do otevřeného sporu. Bělobrádek se chce informovat o situaci v sociální demokracii ještě před tím, než začnou vyjednávání o případné vládě.

Hašek se už údajně obrátil právě na Bělobrádka a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli případné koalici.

15:30Kalousek: ČSSD předvedla domácí zabijačku

15:20Němcová: Sociální demokracie obelhávala veřejnost svou jednotou

Na aktuální rozkol v ČSSD reagovali také zástupci ODS a TOP 09. Podle místopředsedkyně občanských demokratů Miroslavy Němcové sociální demokracie obelhávala veřejnost tvrzením o své jednotě a připraveností vládnout. „ČSSD je v rozvratu a země ohrožena dlouhodobou nestabilitou,“ uvedla v prohlášení.

15:04Škromach: Hledat vnějšího nepřítele, to zřejmě není správná cesta

„Já si myslím, že odvolávat se na Miloše Zemana nebo hledat nějakého vnějšího nepřítele, to zřejmě není ta správná cesta,“ řekl ČTK v reakci na Sobotkovo prohlášení místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, která bývá řazen mezi prezidentovy příznivce ve straně. Sobotka řídil kampaň a podle Škromacha převzal dobrovolně odpovědnost za výsledek. Škromach očekává, že se do dvou nebo tří týdnů sejde ústřední výkonný výbor strany, který bude o situaci jednat.

14:35Hašek mluví o Sobotkově totální ztrátě sebereflexe

„Považuji za smutné, že rozhodnutí dvou třetin demokraticky zvoleného vedení strany v této situaci je považováno za puč, a ukazuje to na totální ztrátu sebereflexe Bohuslava Sobotky,“ reagoval Hašek. Pokládá za neuvěřitelné, že Sobotka odmítá výsledek hlasování předsednictva ČSSD respektovat.

Sobotkova neschopnost přijmout odpovědnost za slabý volební výsledek odhaluje totální ztrátu sebereflexe, uvedl HašekSobotkova neschopnost přijmout odpovědnost za slabý volební výsledek odhaluje totální ztrátu sebereflexe, uvedl Hašek|Euro - Tomas NovakSobotkova slova o puči odhaluje totální ztrátu předsedovy sebereflexe, uvedl Hašek.

13:50Bělobrádek se chce sejít se špičkami ČSSD kvůli situaci ve straně

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by se chtěl ještě dnes sejít s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a jeho zástupcem Michalem Haškem, kteří se dostali do otevřeného sporu. Bělobrádek se chce informovat o situaci v sociální demokracii ještě před tím, než začnou vyjednávání o případné vládě. Hašek se už podle serveru Novinky.cz v této věci obrátil na Bělobrádka a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jednání by mohly začít v úterý.

„Rád bych se informoval z první ruky, co se v sociální demokracii děje. Protože pro nás je ta situace nepřehledná a vyjednávat v situaci, kdy nevíme, jestli náhodou nedojde k nějakému štěpení uvnitř poslaneckého klubu sociální demokracie, nemá žádný smysl,“ řekl dnes odpoledne Bělobrádek.

12:11Šéf socialistů v Evropském parlamentu vyzval ČSSD k jednotě

K sestavení vlády v České republice je nezbytná jednota českých sociálních demokratů, vítěze parlamentních voleb. V tiskovém prohlášení to dnes uvedl Hannes Swoboda, který stojí v čele frakce sociálních demokratů (S&D) v Evropském parlamentu. Strana má nyní podle něj právo i závazek vytvořit vládu.

„Po posledních letech, kdy se ČR nedokázala zapojit na evropské úrovni potřebujeme silnou vládu, která je rozhodnuta učinit z Evropy silnější a sociálně spravedlivější místo. Proto je jednotné stranické vedení nezbytné,“ uvedl Swoboda.

11:45Tejc odmítl Sobotkovu kritiku

„Musím říct, že to, co mě nejvíce překvapilo na tom dopise, jsou nejen osobní útoky na mě, či Michala Haška, ale především to, že demokratické rozhodnutí dvou třetin členů předsednictva je označováno za puč, či nějaký pokus o převrat,“ reagoval na Sobotkovo kritiku Jeroným Tejc, někdejší šéf poslanců sociálních demokratů. Dodal, že čekal, že Sobotka v neděli složí funkci.

„Pokud se týká reakce veřejnosti, tak ta je uměle vyvolávána lidmi kolem Jiřího Dienstbiera a myslím si, že nakonec důležité je, jak rozhodnou orgány sociální demokracie,“ dodal Tejc k nespokojeným komentářům na sociálních sítích ke stavu ČSSD.

10:48Sobotka: Příčinou nižšího výsledku ČSSD je nejednotnost strany

Hlavní příčinou nižšího volebního výsledku ČSSD je nejednotnost strany. Ve svém prohlášení to uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka, kterého v neděli předsednictvo vyzvalo k rezignaci. Sobotka výzvu označil za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Podle něj by se odehrál v případě jakéhokoliv volebního výsledku ČSSD. Odpovědnost by podle Sobotky měla být vyvozena vůči celému vedení strany.

10:38Sobotka: Zeman by neměl zasahovat do vnitřních poměrů v ČSSD

Prezident Miloš Zeman by neměl zasahovat do vnitřních poměrů v ČSSD. V oficiálním prohlášení to dnes uvedl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Zeman, který vyzval Sobotku k rezignaci, nemá údajně právo radit ČSSD, když „jeho“ strana zemanovců ve volbách propadla.

Za skandální Sobotka označil to, že byl vyzván k rezignaci poté, co se jeho spolustraníci se Zemanem sešli.

Bohuslav Sobotka: Odmítám puč Michala Haška

8:55Vládu by měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL, tvrdí Babiš

Podle šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše by vládu měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL. ANO by pak takovou vládu mohlo tolerovat, případně s ní spolupracovat, tvrdí Babiš.

„Vládu by měly tvořit ČSSD a KDU-ČSL. To je základ. Jestli oni s námi budou chtít jednat, jestli se domluvíme na podmínkách, pak teoreticky můžeme jejich vládu tolerovat a umím si představit, že se na nějaké spolupráci domluvíme,“ uvedl Babiš.

Čtěte více

28. 10. 2013, 7:55Sobotka má podporu, jeho příznivci se dnes sejdou na Pražském hradě

Na Facebooku se objevila stránka na podporu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Jeho příznivci se dnes v 17 hodin chtějí sejít na Pražském hradě u sochy T. G. Masaryka a vyjádřit mu podporu.

22:59Předsednictvo proti Sobotkovi, v grémiu má převahu

I když dnes předsednictvo ČSSD vyzvalo šéfa strany Bohuslava Sobotku k rezignaci, ze jmenného záznamu hlasování vyplývá, že přinejmenším v grémiu, tedy nejužším vedení strany, má Sobotka stále nadpoloviční podporu. Zatímco celkově hlasování skončilo 20 ku 13, mezi členy grémia byl poměr pět ku třem.

Proti tomu, aby Sobotka odešel, se ze členů grémia vedle předsedy ČSSD postavili místopředsedové Lubomír Zaorálek a Martin Starec, místopředsedkyně Alena Gajdůšková a šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. Rezignaci předsedy naopak podpořili statutární místopředseda Michal Hašek, místopředsedové Zdeněk Škromach a Milan Chovanec.

Čtěte více

22:49Parta podrazáků

„Já myslím, že takovéto partě podrazáků, kterým nejde o nic jiného, než aby za každou cenu se sami co nejdříve dostali k flekům a funkcím, tak těm prostě nejde vyklízet pole, je to potřeba podle mého dobojovat za každou cenu,“ prohlásil Jiří Dienstbier, který tím okomentoval výzvu k rezignaci šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, kterou iniciovalo stranické křídlo kolem Michala Haška.

Jiří DienstbierJiří Dienstbier|E15 Robert ZlatohlavekZa usnesením podle Dienstbiera stojí jedinci, kteří nesou mnohem větší podíl viny na volebním výsledku než šéf strany. „Právě tito lidé se s Milošem Zemanem domluvili, že odstřelí předsedu, je to podraz, podpásovka,“ řekl.

22:25Sobotkova reflexe

Podle jihočeského hejtmana Zimoly by měl Sobotka volební výsledek reflektovat. „Převážil tento názor, aby se nad tím pan předseda zamyslel, to není žádné odvolávání z funkce, to je výzva,“ upřesnil.

22:06Hašek nepřímo potvrdil sobotní jednání se Zemanem

Po jednání špiček ČSSD, které vyzvalo Bohuslava Sobotku, aby rezignoval na post předsedy strany, Hašek schůzku s prezidentem nepřímo potvrdil. „Já musím říci, že žádný obsah jednání s prezidentem republiky, jaksi nebyl předmětem jednání tady těchto usnesení nebo něčeho podobného,“ řekl k jednání předsednictva. Podle místopředsedy Zaorálka Hašek řekl, že se schůzka neuskutečnila v takovém formátu, na jaký byl dotazován.

21:55Kalousek: ČSSD na voliče vyplázla jazyk

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil jednání špiček ČSSD za podraz na voličích. „Celou kampaň je prezentován pan předseda Sobotka jako budoucí premiér v případě volebního vítězství, aby následně sociální demokracie na voliče vyplázla jazyk a řekla my jsme to samozřejmě tak nemysleli,” dodal Kalousek.

21:39Odpůrci Sobotky se podle Dienstbiera domluvili se Zemanem

Tvrdě dnešní rozhodnutí špiček ČSSD kritizoval senátor a blízký Sobotkův spojenec Jiří Dienstbier, podle něhož straně hrozí ztráta autonomie. Za usnesením prý stojí jedinci, kteří nesou mnohem větší podíl viny na volebním výsledku než šéf strany. „Právě tito lidé se s Milošem Zemanem domluvili, že odstřelí předsedu, je to podraz, podpásovka,“ řekl.

20:56Jednání předsednictva ČSSD možná nebylo spontánní

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek o výzvě většiny špiček ČSSD k rezignaci šéfa strany Bohuslava Sobotky: „I když to Michal Hašek popřel, mám pochyby o tom, že to dnešní jednání bylo spontánní.“ Zároveň odmítl strategii obětního beránka. „Výsledek byl neúspěch, ale řešení nemůže být, že se zbavíme předsedy a pojedeme dál. Tohle nemůže být poslední tečka, tohle byla pouze výzva,“ dodal Zaorálek.

20:51Chládek: Nejednost ČSSD je chybou

Konec předsedy Bohuslava Sobotky v čele ČSSD by podle stínového ministra školství Marcela Chládka straně, které zvítězila ve volbách, nepomohl. Naopak je podle něj chybou, že sociální demokracie ukazuje nejednotnost jen chvíli po skončení předčasných voleb.

20:45Sobotka má podle Zemana odejít

Po nízkém volebním zisku by měl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rezignovat, řekl prezident Miloš Zeman. Očekává, že mu vedení strany doporučí, koho má pověřit jednáním o vládě.

20:28Sobotka je stále lídrem

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková: „Sobotka je pořád předsedou ČSSD, bude na grémiu, aby vyjednávacímu týmu zadalo jasné mantinely a budeme očekávat, jak si s nimi poradí.“

20:10Sobotka: Sociální demokracii poškodil postup Michala Haška

Podle Bohuslava Sobotky ČSSD ve volbách poškodila nejednotnost. „Jsem přesvědčen, že k tomu, že nás lidé ve volbách vnímali jako nejednotnou politickou stranu přispěl i postup Michala Haška, Jeronýma Tejce a dalších na jednání ústředního výkonného výboru,“ připomněl Sobotka srpnové hlasování ÚVV, kde se původně formální potvrzení jeho kandidatury na premiéra změnilo v ukázku rozporu v ČSSD.

20:02 Roman Onderka: „Ohledně ovlivňování pana Mynáře nebo pana Nejedlého. Nepamatuji si, že bych se s panem Nejedlým někdy setkal. Možné to je při Brněnských výstavách a veletrzích, ale nepamatuji si to.“ Podle Onderky ČSSD potřebuje sebereflexi, proto dal usnesení, aby šéf strany Sobotka odstoupil z funkce. „Pomyslný pohár přetekl,“ dodal Onderka.

19:58 Bohuslav Sobotka: „Nechtěl bych, aby lidé ze SPOZu, pan Mynář, pan Nejedlý, ovlivňovali politickou stranu, jako je ČSSD.“

19:46Sobotka je vyřazen z vyjednávání o nové vládě

Širší vedení sociální demokracie vyřadilo předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku z povolebního vyjednávacího týmu, kde ho nahradil bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

19:20Sobotka skončit nehodlá

Bohuslav Sobotka na základě dnešní výzvy předsednictva nerezignuje na funkci šéfa sociální demokracie. Nechce prý, aby strana přišla o autonomii a byla pod vlivem zemanovců. Jako předseda může být odvolán jen v tajné volbě ústředního výkonného výboru.

19:16Babišův šok

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že je situací v ČSSD šokován. „Vítěz voleb destabilizuje naší politickou situaci. Doufám, že voliči ČSSD sledují, co se tam děje. My s ČSSD budeme o parlamentním uspořádání jednat, ale ve vládě sedět nechceme. Pokud ČSSD bude akceptovat naše programové priority, můžeme se bavit o toleranci vládě.“

19:09 Miroslava Němcová bude v lednu kandidovat na předsedkyni ODS, o jiný post ve vedení strany nemá zájem, řekla po jednání výkonné rady ODS.

19:08 Pro odstoupení Sobotky z čela ČSSD hlasovalo podle České televize 20 členů vedení sociální demokracie. Proti 13.

18:52Sobotka by měl odstoupit

Špičky sociální demokracie přijaly výzvu, aby šéf partaje Bohuslav Sobotka skončil v čele strany. Zvítězilo tak křídlo Sobotkova partajního rivala Michala Haška

18:43Volební kongres ODS bude až v lednu

Výkonná rada ODS se shodla, že svolá volební kongres až v příštím roce, konkrétně 17. nebo 25. ledna. Všichni místopředsedové strany zároveň k datu konání kongresu složí své funkce.

18:33 Na schůzi předsednictva ČSSD se stále odkládá hlasování o budoucnosti šéfa strany Bohuslava Sobotky. Ten momentálně mluví ke svým partajním kolegům a přesvědčuje je, aby ho ponechali ve funkci.

18:02Vedení ČSSD bude o Sobotkovi hlasovat veřejně

Hlasování špiček ČSSD o konci partajního šéfa Bohuslava Sobotky v týmu, který má jednat o nové vládní koalici, nebude tajné jak se původně očekávalo, ale veřejné.

17:42Onderka chce hlavu Sobotky

Brněnský primátor Roman Onderka navrhl na dnešním jednání předsednictva ČSSD, aby šéf strany Bohuslav Sobotka odstoupil z funkce.

17:28Hlasuje se o odvolání Sobotky

Špičky ČSSD budou hlasovat o návrhu stáhnout svého předsedu Bohuslava Sobotku z týmu, který bude jednat o složení budoucí vlády.

Bohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD.Bohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD.|CTKBohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD

17:11Hašek už prý tajně jednal se Zemanem

Místopředseda ČSSD Michal Hašek se v sobotu večer údajně setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hašek to ale popřel. Na jednání se Zemanem měli být i plzeňský hejtman Milan Chovanec, exšéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc, jihočeský hejtman Jiří Zimola a další prezidentův příznivec Zdeněk Škromach. Bohuslav Sobotka prý o schůzce nevěděl.

Komentář E15.cz: Socialistické Sarajevo aneb Atentáty se musí umět

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok