Ekonomika je v recesi. V závěru roku pomohly zásoby tabáku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika v loni meziročně rostla o 1,7 procenta, v jednotlivých čtvrtletích však postupně ubírala na tempu. V posledním čtvrtletí roku se HDP sice meziročně zvýšil o 0,5 procenta, mezičtvrtletně však klesl o 0,3 procenta. Předběžná data dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). "Pokud budou dnešní čísla potvrzena jejich zpřesněním v březnu, budou znamenat, že je česká ekonomika od třetího kvartálu loňského roku v recesi," upozornil Pavel Sobíšek, analytik UniCreditBank.

Recesi charakterizují dva po sobě jdoucí kvartály s poklesem HDP. Za negativním vývojem konce roku podle Sobíška zřejmě stálo hlavně omezení investiční činnosti.

Statistici vidí za meziročním růstem ekonomiky a utlumením poklesu v posledním čtvrtletí zvýšení zásob tabákových výrobků u výrobců a obchodníků, kteří se připravovali na vyšší spotřební daň od letošního ledna. Předzásobení dokládají čísla z ministerstva financí. To vydalo v závěru roku 2011 tabákové kolky za 16 miliard korun oproti průměrným 11 miliardám v předcházejících čtvrtletích.

Vývoj ekonomiky v posledním čtvrtletí podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové zhruba z 90 procent ovlivňovala tvorba hrubé přidané hodnoty (HPH). „Ta mezičtvrtletně klesla přibližně o jeden procentní bod,“ uvedla.

V průběhu celého loňského roku táhl českou ekonomiku především zpracovatelský průmysl, ale i jeho meziroční přírůstky během roku postupně klesaly. Nad průměrem se držela také doprava a skladování, naopak výrazně klesla ekonomická výkonnost stavebnictví.

Hrubý domácí produkt

HDPHDP | CSUZdroj: ČSÚ

„Předběžné odhady ekonomického růstu ukazují, že se vyplnily prognózy o recesi ve tvaru „W“. Po ekonomickém boomu, který skončil v roce 2008, a následné krizi přišel růst vrcholící na konci roku 2010. Nyní ekonomika opět zvolňuje a klesá k záporným číslům,“ uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Propad by ale podle něj neměl být dramatický.

„Očekávám, že první pololetí tohoto roku bude slabší. Bude se stále projevovat evropská krize v čele s řeckými problémy. Ve druhé polovině roku by ale česká ekonomika měla opět nabrat sílu k novému růstu, což by mělo vykompenzovat červené první pololetí,“ dodal Kozub.

Podle Petra Dufka zČSOB bude slábnoucí evropská ekonomika brzdit českou. „Naše hospodářství nemůže v letošním roce spoléhat na domácí spotřebu, a tak jediná pozitiva může přinést pouze zahraniční obchod,“ uvedl Dufek.