Ekonomika loni rostla o 2,3 procenta. Chybí veřejné investice, komentují analytici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pavel Otto

Česká ekonomika loni rostla meziročně o 2,3 procenta a ve 4. čtvrtletí roku 2016 o 1,9 procenta. Potvrdily to zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu (HDP), které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti roku 2015, kdy HDP stoupl o 4,6 procenta, loni roční růst značně zpomalil. Podle ekonomů však loňský nižší růst neznamená obrat v příznivém vývoji ekonomiky.

V aktuálních údajích se nezměnil ani mezičtvrtletní růst ekonomiky, který činil v posledním čtvrtletí loňského roku 0,4 procenta. Odhad HDP byl sice podle statistiků zpřesněn kvůli novým údajům za sektor vládních institucí, ale na tempo růstu ekonomiky to nemělo výrazný dopad.

Tuzemské hospodářství poslední tři roky vytrvale posiluje. Loňský celoroční růst je ale z těchto tří let nejnižší.

Reálné příjmy domácností na obyvatele loni podle dnešních údajů ČSÚ stouply oproti předchozímu roku o 3,1 procenta. Spotřeba domácností také rostla, ale pomalejším tempem - o 2,7 procenta. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele dosáhl 23 436 korun, zatímco měsíční spotřeba na obyvatele činila 21 295 korun.

V závěru roku naopak mírně klesly zisky nefinančních podniků. Míra zisku ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 činila 49,7 procenta, což bylo o 1,5 procentního bodu méně než před rokem. Za poklesem stojí podle statistiků hlavně navýšení nákladů na mzdy o 5,8 procenta. Míra investic firem se ale zvýšila.

Analytici: Růst ekonomiky ČR je stabilní, chybí veřejné investice

Růst české ekonomiky byl navzdory zpomalení v loňském roce stabilní, letos zřejmě opět zrychlí. Vyplývá to z komentářů analytiků k dnešním zpřesněným údajům Českého statistického úřadu o hrubém domácím produktu (HDP). Statistici potvrdili, že HDP loni stoupl meziročně o 2,3 procenta, předloni vzrostl o 4,6 procenta. Podle analytiků schází ekonomice hlavně peníze z veřejných investic.

Soukromá spotřeba vytrvale roste, za nízkým posílením ekonomiky stojí podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela hlavně vládní investice. "V pohledu na tvorbu kapitálu podle účelu je vidět, že propad nastal zejména v kategorii ostatní budovy, za kterou se skrývají zejména infrastrukturní stavby," uvedl. "Na druhé straně firmy využívají své současné velmi dobré situace, a investiční aktivitu obnovily," doplnil.

Také podle Petra Dufka z ČSOB jsou u investic do veřejného sektoru rezervy. "Spíše než nedostatkem peněz trpí nedostatkem projektů," uvedl na serveru Patria Online.

Vývoj ekonomiky analytici hodnotí jako stabilní. "I tento nízký růst se zdá být pro ekonomiku zdravým," sdělil hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák. Růst mezd je podle něj dobrý a zároveň si Česko drží velmi nízkou nezaměstnanost. "Trh práce dosáhl rekordních dat z několika pohledů. Kromě nízké nezaměstnanosti je v České republice nejvyšší počet ekonomicky aktivních lidí od začátku měření. To vedlo v minulém roce k nejvyššímu počtu odpracovaných hodin od roku 1998," doplnil ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés.

Letos růst ekonomiky podle ekonoma Zeisela z Komerční banky opět zrychlí. "Očekáváme, že v prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika zrychlila," uvedl. Nasvědčují tomu podle něj zveřejněné údaje z průmyslu. Podle statistiků průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na 9,6 procenta z prosincových 2,7 procenta. "Za celý letošní rok očekáváme zrychlení růstu HDP na 2,7 procenta z loňských 2,3 procenta," doplnil Zeisel.