Ekonomika podle odhadů analytiků ve druhém čtvrtletí mírně rostla

předpověď analytiků

předpověď analytiků Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle odhadů ekonomů v průměru mírně rostla o zhruba 0,1 procenta. Někteří z analytiků ovšem očekávají pokračování recese, když počítají s mezičtvrtletním poklesem hospodářství. O recesi se hovoří tehdy, když výkon ekonomiky dvě čtvrtletí po sobě klesá.

Česká ekonomika přitom v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Rovněž ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 mezičtvrtletně klesl hrubý domácí produkt o 0,1 procenta.

Naopak v meziročním srovnání očekávají všichni analytici propad HDP v průměru o 0,9 procenta. První odhad o vývoji ekonomiky ve druhém čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v úterý 14. srpna.

„Nečekaně silný pokles HDP v prvním čtvrtletí byl způsoben faktory, které jsou z části jednorázového charakteru a měly by odeznívat,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Ve druhém čtvrtletí by tak podle něj měla mezičtvrtletně růst spotřeba domácností, která byla v prvním čtvrtletí negativně zasažena zvýšením DPH a spotřební daní z tabáku. „Nicméně nepatrný růst HDP, se kterým počítáme pro druhé čtvrtletí, je spíše statistický. Ekonomika je fundamentálně slabá a pokud v následujících čtyřech kvartálech neuvidíme další pokles HDP, bude to úspěch,“ dodal.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa by měl být údaj o HDP jedním z mála potěšujících v srpnu. HDP by se mělo mezičtvrtletně zvýšit o 0,6 procenta, a částečně tak vykompenzovat propad z prvního čtvrtletí, který byl způsoben dočasnými faktory,“ uvedl.

„Výsledek české ekonomiky za druhé čtvrtletí nebude nijak lichotivý,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Mezičtvrtleně počítá se stagnací. Na jedné straně jsou podle něj vidět velmi slušné výsledky zahraničního obchodu, na straně druhé postupně ztrácí dech průmysl a stavebnictví hledá své dno. „Domácnosti méně utrácejí, firmy odkládají investice a veřejný sektor je rovnou škrtá. K tomu se zde začíná projevovat evropský útlum, a tak slabé výsledky české ekonomiky hned tak nepoleví,“ dodal.

Naopak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška se recese v české ekonomice ve druhém čtvrtletí prohloubila. HDP podle něj v mezičtvrtletním vyjádření klesl o 0,3 procenta a meziročně o 1,3 procenta. „Zatím zůstáváme u předpokladu, že recese zaznamenala ve druhém čtvrtletí svůj vrchol a od třetího se začne zmírňovat,“ uvedl.

Stejně se vyjádřil i hlavní ekonom Patria Finance David Marek. „Klesá spotřeba domácností, veřejné výdaje i investiční aktivita firem. Zahraniční obchod sice díky růstu vývozu přispívá k HDP pozitivně, nicméně nedokáže vyrovnat negativní vliv klesající domácí poptávky. Navíc přibývá známek o zpomalování růstu globální ekonomiky, což se projeví i na českém vývozu,“ uvedl.