Elektřina je víc, než si myslíte. „Muzejní noc“ vás uchvátí

Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Elektřina je více než jen pouhé otočení vypínačem. Pokud se chcete dozvědět, co všechno je třeba udělat pro to, aby se rozsvítilo světlo, roztočily stroje, začalo hrát rádio a spustily se tisíce dalších věcí, zbystřete. Technické a dokumentační muzeum PRE v Praze Holešovicích se také letos účastní Pražské muzejní noci, která se bude konat 9. června.

Muzeum pražské energetiky je již stálým členem této akce pro širokou veřejnost. Dveře muzea PRE se zdarma otevřou široké veřejnosti v podstatě se setměním. V muzeu, které mapuje více než 120 letou historii energetiky v Praze, můžete vidět stovky exemplářů z dávné i nedávné minulosti.

Pražská energetika, a.s.

Napříč historií

Patří mezi ně například vývojová řada žárovek, vypínačů, elektroměrů, různých měřicích a diagnostických přístrojů, ale také četné tištěné materiály typu schémata energetických sítí, plány na elektrifikaci Prahy a velmi cenné zakládací listiny Elektrických podniků královského hlavního města Prahy z roku 1897.

Pamětníky jistě zaujme rozsáhlá sbírka domácích elektrospotřebičů připomínající především těm dříve narozeným jejich mladá léta – ať už jde o vysavače, fény, nebo rádia a páskové magnetofony.

Nejen pro laiky. Na své si přijdou i znalci a odborníci

Na své si přijdou určitě i větší znalci a odborníci, protože exponáty typu různých transformátorů, spínačů, rozpínacích stanic, ovládacích pultů z rozvoden a trafostanic obvykle zůstávají veřejnosti v provozu ukryté. V holešovickém muzeu je navíc možné detailně prostudovat i část zapouzdřené rozvodny 110 na 22 kV a proskleným průhledem bezpečně nahlédnout do „živé“ části rozvodny 110/22 kV, která z Holešovic zásobuje centrální část Prahy elektřinou.

Pražská energetika, a.s.

Kdy a kde?

Během 9. června bude muzeum otevřeno od 19:00 do jedné hodiny po půlnoci. Provozovatel muzea Pražská energetika zajistil na místě odborný výklad vlastními specialisty, kteří se starají ve svém profesním životě o pražskou energetickou síť.

Technické a dokumentační muzeum PRE najdete v objektu rozvodny Holešovice a přístupné je například od zastávky metra Nádraží Holešovice z Vrbenského ulice, nebo přímo z autobusového či vlakového nádraží Holešovice.