Energetický zákon vyvolal spory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Ministerstvo průmyslu a obchodu versus Energetický regulační úřad (ERÚ) 2:0. Tak lze shrnout stav souboje o novelu energetického zákona, kterou poslanci po dlouhé diskuzi pustili do třetího čtení. Rezort podle ERÚ dostatečně neodhadl náklady, které zákon vyvolá u energetických firem a které by se následně promítly do cen elektřiny a plynu. Ve sněmovně tuto argumentaci převzali poslanci Úsvitu, kteří se snažili novelu vrátit ministerstvu k přepracování.

Regulátor hovoří o částkách v řádu desítek miliard korun, které v důsledku zatíží spotřebitele. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková slíbila, že spolu s regulovanými firmami náklady do konce února vyčíslí. Dostalo se jí však jen odpovědi, že firmy náklady nedokážou odhadnout.

„Požádal jsem ERÚ o výpočet nákladů. Řekli mi, že nic nemají. Ze strany regulátora je to jen strašení veřejnosti astronomickými částkami,“ prohlásil ve sněmovně poslanec za KDÚ-ČSL Ivan Gabal.

Výsledky dotazování podle ERÚ jen potvrzují argumenty regulátora. Pokud prý nedokážou odhadnout náklady firmy, je zjevné, že to nemohlo správně udělat ani ministerstvo.

Šéf rezortu Jan Mládek se hájí, že jeho úřad všechny náklady odhadl správně a desítky miliard skrytých nákladů spotřebitelům nehrozí. V otevřeném dopise poslancům uvedl, že pokud u některých částí novely nebyly dopady a náklady analyzovány dostatečně, byly to návrhy z dílny ERÚ. „Novelu podporují odbory i zaměstnavatelé. Ve skutečnosti je to hádka mezi ministerstvem a regulačním úřadem o zřízení Rady ERÚ,“ shrnul poslanec za ČSSD Milan Urban.