Erár začal šetřit. Ministerstva snižují teplotu, mění žárovky a zbavují se ledniček a aut

V památkově chráněné budově ministerstva pro místní rozvoj se úspory dělají obtížně.

V památkově chráněné budově ministerstva pro místní rozvoj se úspory dělají obtížně. Zdroj: ČTK

Svetry nebudou potřeba jen doma u televize, ale i v práci. Státní úřady na výzvu premiéra Petra Fialy (ODS) začaly šetřit energiemi. Teplota se sníží nejen na ministerstvech, ale třeba i na úřadech práce. V historických budovách, kde ministerstva sídlí a které nebývají energeticky nejúspornější, se také ve velkém mění osvětlení za úspornější nebo se vyměňují okna. Úřady tím chtějí ušetřit miliony.

Jako první začala většina úřadů regulovat teplotu v budovách. „Topíme tak, abychom měli v kancelářích nejvzdálenějších od zdroje tepla 20 až 21 stupňů. Mimo pracovní dobu pouze temperujeme,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Šimon Blecha.

Rezort nyní zvažuje výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla. Úřad vlády hodlá vytápět kanceláře maximálně na dvacet stupňů, na chodbách klesne teplota na 15 stupňů. Teplotu snižují i budovy a objekty spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy včetně budov úřadů práce a sociální správy.

Ušetřit chtějí ministerstva zejména na osvětlení. Ministerstvo financí hodlá vyměnit historické osvětlení za úspornější LED zdroje. Schodiště a chodby se budou v rezortu rozsvěcovat až za tmy nebo podle pohybových čidel. Ministerstvo financí chce také vybudovat elektronický systém, který by chytře reguloval topení, chlazení a osvětlení v budově v Letenské ulici. Ministerstvo pro místní rozvoj už světla vyměnilo, očekává úsporu až půl milionu korun ročně.

Úřad vlády zase omezí noční nasvícení historické Strakovy akademie, která leží při břehu Vltavy, čímž by měl ušetřit až 130 tisíc korun ročně. Další 1,5 milionu korun chce vláda ušetřit instalací pohybových čidel na chodbách a toaletách, kde se už nyní svítí na minimum.

„V podstatě jsme uvolnili téměř každou druhou žárovku ve zdobných lustrech, vyměňujeme klasické žárovky za LED žárovky,“ uvedla šéfka úřadu vlády Jana Kotalíková. Slavnostní venkovní osvětlení zrušilo například také ministerstvo průmyslu a obchodu sídlící na opačné straně Vltavy. Národní památkový úřad již oznámil, že omezí nasvícení i dalších budov a památek. Jen v Praze je v noci nasvíceno až 140 objektů.

Ministerstva také investují do zateplení. Úřad vlády chce za zhruba deset milionů korun zateplit půdu Strakovy akademie, odloží kvůli tomu plánovanou modernizaci vládní zasedací místnosti a novinářského atria. Ministerstvo zemědělství se zase ve svém sídle na Těšnově chystá vyměnit okna.

„Při současném stavu oken může únik tepla z budovy dosahovat až 15 procent tepelných ztrát,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který rozhodl také o výměně technologií na vytápění a ohřev vody. Ministerstvo práce a sociálních věcí zase plánuje instalaci fotovoltaických panelů na budovy spadající pod rezort.

Úspory hledají úředníci i v jiných oblastech. Například ministerstvo financí prodalo dvacet služebních vozidel, zaměstnanci a politici mají využívat sdílenou nebo hromadnou dopravu, ve výjimečných případech vypůjčené vozidlo. Ministerstvo průmyslu a obchodu zase vyhodilo několik spotřebičů, třeba nadbytečné lednice. Řada rezortů včetně ministerstva obrany snížila teplotu teplé užitkové vody. Úřady také školí zaměstnance, aby mimo jiné úsporně větrali, svítili nebo úsporně využívali spotřebiče.

Drahé energie a zastropování cen

Video placeholde
• Videohub

Pro některé úřady jsou ale změny obtížné. „Jelikož sídlíme v památkově chráněných objektech, jsou zásadní změny jejich provozu mnohdy velmi finančně náročné, nebo nejsou realizovatelné vůbec,“ sdělila Veronika Hešíková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které sídlí v historickém domě na Staroměstském náměstí.

V případě vyhlášení stavu nouze kvůli omezeným dodávkám plynu jsou úřady připraveny snížit teplotu v místnostech na zákonné minimum, tedy 18 stupňů, a omezit další oblasti. „Jedním z doporučení je také koncentrace pracovníků na pracovištích či využití práce z domova,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Natálie Forsterová.